Fogtömés cseréje: mikor és miért válik szükségessé?

fogtömés cseréje

Az esztétikus fogtömések élettartama körülbelül 8-10 év, de ez nincs kőbe vésve. Van, akiknél előbb elhasználódnak, míg mások hosszabb időn keresztül élvezhetik az előnyeit, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy előbb-utóbb biztosan újat kell készíteni. Hogy milyen esetekben válik szükségessé a fogtömés cseréje, illetve mennyi idő után kell számolni ezzel az eshetőséggel, azzal kapcsolatban osztunk most meg néhány hasznos tudnivalót.

Fogtömés cseréje: miért lehet rá szükség?

A fogtömés cseréje két alapvető okra vezethető vissza. Az egyik, hogy a régi tömés már nem zár jól, és a fog újra szuvasodni kezd, amit másodlagos szuvasodásnak nevezünk. Ilyen esetben a további fogromlás megelőzése érdekében nem lehet halogatni a beavatkozást, és a diagnózis felállítását követően a leggyorsabban el kell végezni a cserét. Itt érdemes megjegyezni, hogy idővel sajnos a tökéletesen elkészített tömés mellett is megindulhat a szuvasodás! Ennek az az oka, hogy a tömőanyag öregszik, zsugorodik, és emiatt képes elválni a fogtól, ahol a káros baktériumok bejuthatnak a fog belsejébe, és elindíthatják a nem kívánt folyamatokat.

Fogtömés cseréjére abban az esetben is szükség lehet, ha a fogat baleset éri, és egy külső fizikai hatás következtében megsérül a tömés, vagy maga a tömött fog. (Ide sorolhatjuk az éjszakai fogcsikorgatást is.) Előfordulhat az is, hogy eltörik a tömés, sőt, akár ki is eshet! Erre nagyobb eséllyel kerül sor azoknál, akik valamilyen káros szokást – dohányzás, alkoholfogyasztás – folytatnak, náluk ugyanis olyan enzimek szabadulhatnak fel, amik a kötőanyagok lebomlásához, ezen keresztül pedig a tömés meglazulásához és kieséséhez vezethetnek.

És végül a fogtömést akkor is ki kell cserélni, ha a fogak fehérítésére kerül sor. Hiszen a kezelés végén a tömés árnyalata túlságosan elüt majd a fogak új, fehérebb színétől, ami nem túl esztétikus.

Mennyi idő után kell kicserélni a fogtömést?

Amennyiben tömött fog teljesen panaszmenetes, a legjobb a fogorvosra bízni a döntést, aki az éves kontrollok alkalmával megvizsgálja a fogazatot, és javaslatot tesz a szükséges beavatkozásokra. Más a helyzet, ha valamilyen trauma éri a fogat, illetve akkor is, ha fájni kezd, lüktet stb. A felsorolt tünetek arra utalnak, hogy nemkívánatos folyamatok zajlanak a felszín alatt, ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy szükségessé vált a fogtömés cseréje.

Scroll to Top