+36 20 669 5169 Bejelentkezés
szájszárazság

Szájszárazság: miért kell odafigyelni rá?

A szájszárazság annyira hétköznapi jelenségnek tűnik, hogy sokan elhanyagolják, és nem fordulnak vele orvoshoz. Pedig érdemes, ugyanis lehet javítani a tüneteken, és az egyéb – többek között a fogászati – következményekről sem árt tájékozódni, amik akár súlyosak is lehetnek.

De mitől is alakul ki a szájszárazság, és mit lehet tenni a megszüntetése érdekében?

Mikor alakul ki szájszárazság?

A kiváltó tényezők között megtalálhatjuk például a különféle betegségekre szedett gyógyszereket. Ilyenek többek között a vérnyomás szabályozására felírt orvosságok, az emésztéskönnyítők, illetve az antidepresszánsok is. Szájszárazság kialakulhat még bizonyos krónikus betegségek mellékhatásaként is, mint például a diabétesz, vagy az autoimmun betegségek.

A fentiek mellett az életkor is állhat a háttérben, ahogy öregszünk, a nyálmirigyek ugyanis annál kevésbé működnek hatékonyan. A kiszáradást ugyancsak érdemes megemlíteni a szájszárazság okai között, ami különösen a forró nyári hónapokban jelenthet problémát. És persze a megfázást se hagyjuk ki, amikor az orr bedugulása miatt szájon át vesszük a levegőt.

Milyen tünetekkel jár?

A legfőbb tünetek a ragacsos érzet a szájban, a nyelési nehézség, vagy az égő érzés a szájban, nyelven. Vagyis elég könnyű felismerni, ha pedig már tisztában vagyunk a problémával, érdemes tenni ellene.

Mit okoz a szájszárazság a fogakat illetően?

Egyrészt növeli a fogínybetegségek kockázatát, másrészt mivel nem érvényesül a nyál tisztító hatása, azaz nem mossa ki a szájüregből a baktériumokat, megnő a fogszuvasodás, illetve a fogkő kialakulásának esélye. A szájszárazság emellett a kivehető fogsor viselését is megnehezíti, ami a nyál hiányában nem tapad megfelelően, illetve a kellemetlen lehelet kialakulásához is hozzájárulhat.

Épp ezért ilyen esetekben kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő szájhigiéniára, és érdemes sűrűbben felkeresni a fogorvost. Fontos a bő folyadékfogyasztás, illetve meg lehet próbálkozni a gondot jelentő a gyógyszerek lecserélésével is. Az olyan szimpla trükkök is segíthetnek, mint a rágózás, ami fokozza a nyáltermelést, és az alkohol fogyasztásának mérséklése.

A lényeg, hogy a jobb életminőség érdekében foglalkozni kell a problémával, mert ellenkező esetben sok kellemetlenséget okozhat.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.