+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A kivehető fogsorokról A-tól Z-ig

Bár a kivehető fogpótlásokat általában az idősebb korral kapcsolják össze, akár fiatalon is kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy a protézis lesz az egyedüli megoldás a számára. Sokan tartanak attól, hogy a kivehető fogsorok nem esztétikusak, vagy hogy nehéz megszokni őket, éppen ezért érdemes a helyükre tenni a dolgokat, és körbejárni mindazt, amit ezekről a fogpótlásokról tudni érdemes.

Milyen estekben javasolt a kivehető fogsor?

A kivehető fogsorokat alapvetően két esetben javasolják a szakemberek.

Az első eset egyértelmű: amikor a páciens nem rendelkezik már egyetlen saját foggal sem, és a csontállománya nem elegendő implantátumok beültetéséhez, amikre rögzített fogpótlás kerülhetne, valamint olyan régóta fennáll nála a foghiány, hogy a csontpótlás sem jöhet szóba. Ekkor a foghiány teljes kivehető fogsorral pótolható, amellyel javítható az életminőség, és a régi, magabiztos mosoly is visszanyerhető.

Amennyiben a páciensnek vannak még saját fogai, ám azok más fogpótlás – például híd – megtartására nem alkalmasak, akkor a részleges kivehető fogsor jelentheti a jó választást. Valamint anyagi okai is lehetnek annak, hogy valaki e mellett a lehetőség mellett dönt, ugyanis árban jóval kedvezőbb, mint egy többtagú híd elkészítése.

A kivehető fogpótlás tehát lehet teljes vagy részleges, attól függően, hogy a páciens adottságai melyiket teszik lehetővé.

Mi az a kivehető fogsor?

Mielőtt részletesebben is tárgyalnánk a kivehető fogsorokat és azok tulajdonságait, talán érdemes meghatározni, hogy mi is pontosan az a kivehető fogsor.

Kivehető fogsornak nevezzük azokat a fogpótlásokat, amiket a páciens képes saját maga, minden külső segítség nélkül kivenni, illetve vissza is tudja tenni. Erre a fogsor tisztításakor van a leginkább szükség, hiszen a napjainkban használt, modern anyagokból készült protézisek akár éjjel, alvás közben is viselhetők. De ez csak az egyik pozitív tulajdonság, amit a protézisekről elmondhatunk, ugyanis ezen kívül is számos előnnyel rendelkeznek.

A kivehető fogsorok előnyei

A kivehető fogsorokat még ma is számos ellenérzés övezi, és nem túl jó a „hírnevük” a páciensek körében. Éppen ezért sokan esnek kétségbe, amikor meghallják azt a szót, hogy protézis, pedig ezeknek a fogpótlásoknak rengeteg előnyük van, amiket átgondolva a betegek rájönnek, hogy nem is akkora tragédia, ha ezt kell hordaniuk.

Vegyük is sorra ezeket az előnyöket!

  1. A kivehető fogpótlások mindenkinél alkalmazhatóak. Azaz nincs kizáró tényező, kivéve az epilepsziás megbetegedéseket, de ez annyira ritka, hogy ettől a kivételtől akár el is tekinthetünk.

Köztudott, hogy fogászati implantátumokat nem kaphat mindenki, hiszen ahhoz vagy rendelkeznie kell a páciensnek megfelelő mennyiségű csontállománnyal, vagy pedig alkalmasnak kell lennie a csontpótlásra. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor rögzített fogpótlást sem kaphat az illető, ezzel szemben a kivehető fogpótlásoknál nincsenek ilyen kikötések.

Azaz a kivehető fogsor a fogpótlásnak egy olyan módja, aminek szinte valamennyi páciens megfelel.

  1. Ár/érték arányban verhetetlen. Azt mondják, hogy az egészségnek nincs ára, ami igaz is, a fogpótlásoknak viszont van, méghozzá nem is kevés. Éppen ezért érthető, ha a páciensek a pénztárcájuknak leginkább megfelelő megoldást keresik, miközben esztétikus végeredményt szeretnének.

Nem nehéz kiszámolni az árban jelentkező különbséget egy négy tagból álló híd és egy részleges kivehető fogsor között, ami sokaknak számít. Nem szeretnénk csupán a nyugdíjasokra kihegyezni ezt a tényezőt, de talán az ő esetükben a legfontosabb a költségek kordában tartása, amihez pluszban az életkorukból adódó egészségügyi szempontok is társulnak.

A kivehető fogpótlás egy olyan költséghatékony és gazdaságos lehetőség, ami nem csak esztétikus, de a pénztárcát is kíméli.

  1. Gyorsan készen van. Foghiány esetén egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el a fogpótlás. Egy híd akár heteket is igénybe vehet, ha pedig fogászati implantátum beültetése, illetve csontpótlás is megelőzi a beavatkozást, akkor akár hónapok is eltelhetnek addig, amíg a végleges, rögzített fogpótlás a helyére kerül.

A kivehető fogpótlások ezzel szemben egy hét alatt elkészülhetnek, így a páciensek búcsút inthetnek a hosszú várakozási időnek.

  1. Nincs szükség komolyabb beavatkozásra az elkészítésükhöz. Ez az előny szintén az idősebbek esetén lehet lényeges, ők ugyanis sokkal nehezebben viselik az olyan komoly eljárásokat, mint amilyen az implantátum beültetése, és a gyógyulási idő is sokkal hosszabb lehet náluk.

A kivehető fogpótlások elkészítése viszonylag kevés kellemetlenséggel jár, fájdalom pedig egyáltalán nem jelentkezik a procedúra során.

  1. Könnyű az ápolásuk. Más fogpótlásokkal ellentétben a kivehető fogsorok tisztítása is egyszerű – nem kell speciális eszközöket, fogselymeket beszerezni hozzá.
  2. Esztétikusak. Ezzel kapcsolatban sokan hitetlenkednek, mert a nagymama régi fogsoráról őrzött emlékek hatására rossz véleményük van a protézisekről, pedig azóta rengeteget fejlődött a fogtechnika, és a mai kivehető fogsorok már igenis szépek és élethű hatást nyújtanak.

Mi az a teljes kivehető fogsor?

Teljes kivehető fogsorról akkor beszélünk, amikor a páciensnek az adott (alsó vagy felső) állkapcsán már egyetlenegy saját foga sincs. Ebben az esetben a fogpótlás olyan protézissel történik, ami az összes fogat tartalmazza, az őrlőktől a metszőkig.

Hogyan épül fel a teljes kivehető fogsor?

A protézis három nagyobb, egymástól jól megkülönböztethető elemből áll: ezek az alaplemez, a műíny, valamint maguk a fogak. A két utóbbi alkotórész együttes neve a felépítmény.

Az alaplemez, mint ahogy a neve is mutatja, a protézis alapja, amire a felépítmény kerül. Az anyaga lehet fém vagy műanyag, a feladata pedig az, hogy megtámassza a fogpótlást, valamint hogy közvetítse a rágónyomást a csontra, illetve a kellő stabilitás biztosítása, és annak megakadályozása, hogy a fogpótlás bármely irányba (oldalra, le-fel) elmozduljon.

A műíny készülhet akrilátból, illetve rugalmasságot biztosító modern anyagokból is. A színe teljes mértékben megegyezik az íny természetes árnyalatával, ezért szinte alig észrevehető. A feladatai között említhetjük a műfogak és az alaplemez közötti stabil kapcsolat biztosítását éppúgy, mint a hangképzés segítését, vagy az ajak tartásának a visszaállítását.

A felépítmény másik alkotóelemét a műfogak képezik. A fogak szintén több feladatot látnak el, amik a megfelelő esztétika hatás biztosítása, a harapás, valamint az étel megrágása, illetve a protézis stabilitásának elérése.

Milyen anyagokat használnak a protézisek elkészítéséhez?

A hagyományos protézisek minden egyes eleméhez más-más anyagot használnak fel, ami nagy mértékben meghatározza a fogsor tartósságát és kinézetét.

Az alaplemez készülhet fémből vagy műanyagból egyaránt, bár a fém több okból is előnyösebb lehet. Az egyik szempont az, hogy a fém jóval erősebb, mint a műanyag, ezért az ilyen fogsor sokkal tartósabb, nem törik el, ha véletlenül leejti a páciens. A másik érv a fém mellett az, hogy jóval vékonyabbra munkálható meg, ezért a belőle készült fogpótlás is vékonyabb lesz, aminek a viselése kényelmesebb.

A műíny anyaga a hagyományos fogsoroknál az akrilát. Erről az anyagról érdemes tudni, hogy az összetételének köszönhetően allergiás reakciókat válthat ki az erre hajlamos személyeknél. Ettől eltekintve egy olyan anyagról beszélünk, ami kiválóan illeszkedik színben a saját íny színéhez, és esztétikailag kiváló végeredményt nyújt, vagyis ha valaki nem túlérzékeny, akkor számára ez az anyag megfelelő lesz.

A műfogak szinte minden esetben műanyagból készülnek, amitől szintén nem kell idegenkedni. A ma használatos anyagok ugyanis nagy fejlődésen mentek keresztül, és bár műanyag fogakról beszélünk, azok nagyon hasonlítanak a saját fogakra. Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy a porcelánnal ellentétben ezek a fogak nem törtnek, akkor még egy jó pontot felírhatunk a számlájukra.

Többször említésre került az anyagok leírásában a hagyományos kivehető fogsor kifejezés. Ennek az az oka, hogy létezik egy „nem hagyományos” megoldás is, a rugalmas fogsorok, amik speciális, úgynevezett monomermentes, biokompatibilis anyagokból készülnek.

 

Hogyan készül el a teljes kivehető fogsor?

A teljes kivehető fogsor elkészítése több lépésből áll, amik közül az első minden esetben a konzultáció. Fontos, hogy az orvos megismerje a páciens óhajait, és felvázolja a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Mielőtt azonban bármilyen döntés születne, szükség van a páciens egészségi állapotának felmérésére is. Ennek az az oka, hogy a szakember minden szükséges információ birtokában legyen a kezelési terv elkészítéséhez, és a megfelelő javaslat megtételéhez.

Miután kiválasztásra került a megfelelő fogpótlás, panorámaröntgen készül a páciens szájüregéről, abban az esetben pedig, ha mini implantátumok is beültetésre kerülnek majd, 3D CT felvételre is szükség lesz a percíz tervezéshez.

A fogpótlás elkészítését fizikai mintavétel is megelőzi a már jól ismert speciális kanál és ragacsos anyag segítségével. Ma már a tényleges mintavétel személyre szabott kanalak használatával történik, amiket az első mintavétel után a fogtechnikus készít el. Ha a mintavétel megtörtént, jöhet a harapási magasság beállítása és a fogpótlás paraméterinek a meghatározása, valamint a fogak színének kiválasztása.

Ezek ismeretében a fogtechnikus elkészíti a kivehető fogpótlást, amit a véglegesítés előtt egy próba előz meg – ekkor még lehetőség van kisebb módosításokra –, és ha minden rendben van, akkor elkészültnek nyilvánítható a protézis.

Mi a részleges kivehető fogpótlás?

A teljes kivehető fogsorok mellett úgynevezett részleges kivehető fogpótlások készítésére is lehetőség van. Ezt a megoldást abban az esetben javasoljuk a páciensek számára, ha még vannak saját fogaik, de nem elegendő számban, vagy nem elég erősek, az implantátum beültetése viszont nem lehetséges fizikai vagy anyagi okokból.

A részleges kivehető fogsorokkal tehát nagyobb foghiányok pótolhatók akkor, amikor rögzített fogpótlás készítésével már nem korrigálható a foghiány.

A részleges kivehető fogpótlás úgy készül, hogy a protézist a még meglévő saját fogakhoz rögzítik, aminek számos módja létezik.

A részleges kivehető fogpótlás részei

A részleges kivehető fogpótlások alkotórészei szinte teljesen megegyeznek a teljes kivehető fogpótláséval – alaplemez, műíny, műfogak –, egyetlen elemtől eltekintve, az elhorganyzás. Éppen ezért a másik hárommal itt nem is foglalkozunk részletesen, csupán a rögzítéssel, és annak különféle módozataival.

A felhasznált anyagok terén hasonló a helyzet, azaz a részleges kivehető fogsorhoz is ugyanazokat az anyagokat használják, ezért erre sem térünk már ki külön.

A részleges kivehető fogpótlás rögzítésnek módjai

A részleges kivehető fogpótlásokat fém elemekkel rögzítik az előkészített fogakhoz az alábbi módokon:

  1. Kapcsos rögzítés: ebben az esetben a saját fogakra korona kerül, amikhez kapcsok segítségével rögzítik a fogpótlást. Ez a megoldás ugyan egy elfogadható alternatíva, de vannak hátrányai. Az egyik az, hogy nem elég stabil vele a protézis, illetve előfordulhat, hogy látszódik a kapocs, ami nem túlzottan esztétikus. Előnye viszont, hogy ez a leggazdaságosabb a rendelkezésre álló lehetőségek közül.
  2. A stéges rögzítést általában mini implantátumokkal együtt alkalmazzák, mégpedig úgy, hogy az implantátumok közé úgynevezett stég kerül, ami összeköti őket – innen ered az elnevezés is –, és ez a stég tartja helyén magát a kivehető fogpótlást. Ennek eredményeképp a protézis igen stabil, és a rögzítés módja sem szúr szemet a külső szemlélőnek.

Ez a megoldás saját fogak esetén is alkalmazható úgy, hogy a fogakat lecsiszolják, és ezek közé a preparált fogak közé kerül a stég.

Az esztétikum mellett ennek az elhorganyzásnak további előnye, hogy meglehetős stabilitást ad a fogpótlásnak, és a tisztítása is könnyű.

  1. A teleszkópos rögzítés estén a saját fogakra primer korona kerül, az inverzük, a szekunder pedig a protézis belsejében található. A két korona pontosan egymásba illik, ez tartja stabilan a helyén a fogpótlást.
  2. A csúsztatós rögzítés úgy készül, hogy a frontfogakra kerülő híd mindkét oldalán egy sín kerül kialakításra, és ebbe a sínbe csúszik bele a kivehető fogpótlás. Ezzel a módszerrel a rögzítés teljesen láthatatlan, miközben a protézis stabilan tart.

Hogy a rögzítési módok közül melyik a legmegfelelőbb a páciens számára, azt több tényező is befolyásolja: a saját fogak száma és állapota, illetve a fogpótlásra szánt összeg. A konzultáció során a fogorvos minden lehetőséget részletesen elmagyaráz a betegnek, hogy jó döntést tudjon hozni a fogpótlással kapcsolatban.

Mi történik a kivehető fogsor elkészülte után?

Miután elkészült a kivehető fogsor – legyen az teljes vagy részleges –, a páciensnek különösen oda kell figyelnie a protézis tisztítására, valamint arra is, hogy bármiféle probléma adódik vele, keresse fel a fogorvost.

A megszokási folyamat mindenkinél más és más, de idővel szinte mindenki hozzászokik a protézis hordásához, és képes teljes életet élni vele. Megfelelő ápolással, és a fogászati kontrollokon való rendszeres megjelenéssel egy kivehető fogpótlás hosszú éveken át „szolgálja” a tulajdonosát, és visszaadja a nevetés szabadságát, illetve az evés örömét.

Műfogsor akció
Kivehető fogsor most kedvezményesen a Duna Dentalnál. A részletekhez kattintson ide:Érdekel 
 

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.