+36 20 669 5169 Bejelentkezés
reflux

Miért káros a fogakra a reflux?

Bár a fogzománc az emberi testben a legkeményebb anyag, ennek ellenére rengeteg olyan étel és ital van, amiknek nem képes ellenállni. Egyrészt elszíneződik például a kávétól vagy a vörösbortól, az ásványi anyagok kioldódásával pedig megkezdődik a fogakban a szuvasodás folyamata.

A közismert „fognyűvők” mellett azonban léteznek olyan betegségek és problémák, amikről kevesebb szó esik. Ilyenek a fogcsikorgatás, valamint a reflux, amik szintén komolyan károsíthatják a fogakat.

A reflux hatása a fogakra

A szájban normál esetben semleges a pH, azaz a 7-es érték körül mozog. Ez sok tényező hatására megváltozhat: savas ételek és gyümölcsök fogyasztása, különféle szénsavas üdítők, és még sorolhatnánk. A refluxban szenvedőknél a gyomorsav a gyomor záróizmának gyengesége miatt visszaáramlik a nyelőcsőbe, egész súlyos esetben pedig a szájba is eljut.

A gyomorsav pH-ja 2-es, vagyis erősen maró. Ami azt is jelenti, hogy az egész száj kémhatása eltolódik a savas irányba, ez pedig komoly tüneteket okoz. Ínygyulladás alakulhat ki, a fogzománcból pedig elkezdenek kioldódni az ásványi anyagok, majd elindul a szuvasodás. A rossz lehelet szintén velejárója lehet a refluxnak.

Érdekesség, hogy a gyomorsav nincs egyforma hatással a fogakra: az a tapasztalat, hogy leginkább a nagyőrlőket, valamint a felső metszőfogak belső oldalát károsítja. A kutatások emellett azt is kimutatták, hogy azok a betegek, akiknek a fogzománca károsodott, az esetek több mint 80%-ában gyomorsavproblémákkal küzdenek.

Hogyan kell a fogakat ápolni reflux esetén?

Refluxbetegség esetén még fontosabb a jó szájhigiénia, mint egyébként. De mire is kell kiemelt figyelmet fordítani, mi segíthet a nagyobb problémák megelőzésében?

  • Savmegkötő szájöblítők alkalmazása.
  • Rendszeres fogmosás fluoridos fogkrémmel, illetve fluorid gél használata, amivel megerősíthető a fogzománc.
  • A fehérítő fogkrémek mellőzése, ezek ugyanis tovább lazítják a zománcot.
  • A savas ételek és italok kerülése. Fontos emellett az is, hogy az étkezések után legalább 30 percet kell várni a fogmosással. A savat semlegesítő ételek és italok fogyasztása szintén jó megoldás, illetve a vízzel való gyakori öblögetés is.
  • Kamillával való gargalizálás az ínygyulladás megelőzése érdekében.

A rossz szájszag ellen pedig gyakori fogmosással, illetve fogselyem és nyelvkaparó használatával lehet védekezni.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.