4 élelmiszer, amelyről nem is gondolnád, mennyire káros a fogaidra

Fogaink egészségének megőrzésében számtalan szájápolási termék segíthet. A legegyszerűbb eszközöktől kezdve (fogkrém és fogkefe) egészen a kevésbé ismertekig sokfélét segítségül hívhatunk, így ott van még például a szájzuhany vagy az egycsomós fogkefe.
A szájüreg tisztán tartása mellett azonban nem árt odafigyelnünk arra is, hogy milyen élelmiszerek kerülnek az asztalunkra, bizonyos ételek és italok ugyanis a fogak károsodását okozzák.
Nézzük hát, mire kell odafigyelnünk!

  1. A magas keményítőtartalmú ételek

Nem igazán az összetételük, inkább az állaguk miatt jelentenek veszélyt fogaink állapotára. Az ilyen ételek makacsul ragaszkodnak a fogakhoz, és az apróbb résekbe férkőzve ott is maradnak alapos tisztítás hiányában.
Amennyiben valamilyen pékárura, rizsre vagy éppen krumplira fáj a fogunk, hogy a valódi fogfájást elkerüljük, étkezés után öblítsük ki a szánkat vízzel, és használjunk cukormentes rágógumit!
2. Ragacsos állagú ételek
A keményítőben gazdag élelmiszerekhez hasonlóan az olyan ételek is ártalmasak a fogakra, amelyek könnyedén megtapadnak a fogakon. Veszélyes kombináció, ha a ragacsos állag magas cukortartalommal párosul. Így tehát a reggeli csokis müzli sem éppen a fogaink barátja.
3. Savas élelmiszerek
Rossz hír, hogy a szénsavas üdítők mellett a különböző borok is magas savtartalmúak, ugyanúgy, mint a citrusfélék. A cukrozott, szénsavas italokat mindenképpen kerülnünk kell, de mi a helyzet a többivel?
Egy pohár jó minőségű vörösbor vagy egy frissen facsart grapefruit olyan egészségmegőrző hatásokkal bír, amelyek miatt kár lenne lemondani róla.
Ezért inkább arra ügyeljünk, hogy minél kevesebb ideig érintkezzen a fogainkkal az adott élelmiszer, valamint arra, hogy a fogyasztása után öblítsük ki a szánkat vízzel!
4. Bolti gyümölcslé
A gyümölcs egészséges, ez nem vitás. A bolti gyümölcslevek nagy része viszont már kevésbé. Habár ezeket az italokat vitaminokkal dúsítják, sajnos cukorban is bővelkednek.
Érdemes tehát gyermekeinket is a friss gyümölcsök vagy a házilag facsart gyümölcslevek fogyasztására szoktatni.
Az élelmiszerek okozta fogkárosodást tehát több módszerrel is megelőzhetjük: az élelmiszer mellőzésével, a fogyasztás utáni öblögetéssel és azzal, hogy az ételt vagy italt minél kevesebb ideig hagyjuk a fogainkkal érintkezni.
Hasznos még az is, ha a savas italok után elrágcsálunk néhány kocka, kalciumban gazdag sajtot.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top