Rögzített fogpótlások készítése

rögzített fogpótlások készítése

A rögzített fogpótlások készítése az implantáció miatt egy hosszadalmasabb folyamat. Hiszen nemcsak magának a pótlásnak a kivitelezése a feladat, hanem előtte el kell végezni a műgyökerek beültetését is, valamint ki kell várni a gyógyulási időt. Ezzel együtt ha valaki egy stabil, hosszú távra szóló megoldást keres, érdemes belevágnia ebbe a procedúrába.

Hogy pontosan mi a menetrend a rögzített fogpótlások készítése során, azt taglaljuk az alábbi írásban.

A rögzített fogpótlások készítése a személyes konzultációval kezdődik

Akik rendszeresen olvassák cikkeinket, azok valószínűleg már kívülről fújják, hogy miért is van szükség a személyes konzultációra. Persze nem árt felfrissíteni ezt a tudást, illetve ha valaki még nem lenne tisztában a miértekkel, azoknak mindenképpen szükséges egy magyarázat.

Az állapotfelmérés során a választott fogorvos elbeszélget a pácienssel, megismeri annak igényeit, sőt, az is kiderül, hogy megvan-e a szimpátia és a bizalom az orvos felé. Enélkül ugyanis nehezen képzelhető el a közös „munka”, ami a rögzített fogpótlások készítésére is hatással lehet. A másik lényeges teendő egy alapos fogászati vizsgálat – fizikális, valamint a szükséges diagnosztika elvégzése.

A páciens elvárásainak és lehetőségeinek ismeretében a fogorvos ismerteti az „étlapot”, azaz a rendelkezésre álló opciókat, amik közül a beteg választhat.

A pontos diagnosztika az implantáció kulcsa

A műgyökerek beültetése előtt nem elegendő a panorámaröntgen, ehhez a beavatkozáshoz CT-felvétel is szükséges. A vizsgálat professzionális radiológiai partnerünknél történik, majd az eredmény ismeretében az orvos lépésről lépésre megtervezi az implantáció menetét, valamint a műgyökerek pontos helyét is. Erre azért van szükség, mert a beültetés igen nagy precizitást igényel, ezért alaposan elő kell készíteni, hogy minden gördülékenyen menjen.

A rögzített fogpótlások késztésének további lépései

A rögzített fogpótlások készítése az alábbi lépéseket foglalja még magában:

  • A konzultációt és a diagnosztikát szükség esetén csontpótlás követi, ha a páciens csontállománya nem megfelelő a beültetéshez. Jó hír, hogy például az All-on-4 rendszer esetében erre a lépésre nincs is szükség, az implantátumokat ugyanis speciális dőlésszögben helyezzük be, így képesek megtartani a fogpótlást. Magát a csontpótlást egy kisebb beavatkozás keretében végezzük el.
  • Amennyiben a csont erős és sűrű, következik az implantáció. A műtét műgyökerenként körülbelül 20-30 percet vesz igénybe, vagyis négy implantátum körülbelül 2 óra alatt megvan. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, így a páciens csak minimális kellemetlenséget tapasztal.
  • Ha az implantátumok a helyükre kerültek, lenyomatot veszünk róluk azért, hogy ideiglenes pótlást készítsünk arra az időre, amíg a végleges kivitelezésre nem kerül.
  • Amikor a műgyökerek becsontosodtak, utolsó lépésként elkészítjük a kiválasztott pótlást, ami lehet hídprotézis, hibrid protézis vagy speciális fémkerámia. Végül pedig a próbák után rögzítjük a pótlást, ami kellő stabilitást ad a mindennapi tevékenységek során.

Fontos! A rögzített fogpótlások készítése a rögzítés után ugyan befejeződik, de csak akkor lesz tartós, ha sor kerül a rendszeres kontrollra, illetve a jó szájhigiénia is elengedhetetlen.

Scroll to Top