Láthatatlan fogszabályozás

láthatatlan fogszabályozás

Mivel egyre többen szeretnének szabályos fogsort és tökéletes mosolyt, a fogszabályozás is mind népszerűbb. Nemcsak a fiatalok körében menő, de a felnőttek közül is egyre többen vágnak bele, hogy ne kelljen szégyenlősnek lenniük a keszekusza fogaik miatt. A fogszabályozáshoz többféle módszer és készülék is a rendelkezésre áll, és az erre a területre szakosodott fogorvos dönti el, hogy egy adott esetben ezek közül melyik a leginkább célravezető.

A láthatatlan fogszabályozás a kevésbé súlyos esztétikai eltérések korrigálásra szolgál, és az a legnagyobb előnye, hogy teljesen észrevehetetlen.

Miért van szükség fogszabályozásra?

Mielőtt számba vennénk a láthatatlan fogszabályozás előnyeit, érdemes néhány szót ejteni arról is, hogy miért van egyáltalán szükség erre a kezelésre. Talán a legtöbben most az esztétikára gondolnak, ami logikus is, hiszen egy szabályos mosoly igazán lehengerlő lehet. De a legnagyobb baj nem ez az összevissza álló fogakkal, hanem az, hogy nem lehet megfelelően megtisztítani őket. Ennek pedig nagyon komoly következményei lehetnek; a nehezen elérhető részeken felhalmozódik a lepedék, ami idővel fogkővé alakul, de a fogszuvasodás veszélye is megnő.

Az egyenes, nem torlódott fogsor ápolása sokkal könnyebb, így a fentebb felsorolt problémák esélye is kisebb lesz a helyes szájhigiénia mellett.

Kinek ajánlott a láthatatlan fogszabályozás?

A láthatatlan fogszabályozást alapvetően a felnőttek választják, akik nem akarnak hagyományos fém készüléket hordani. Illetve akiknek fontos, hogy ne legyen olyan szembetűnő az eszköz, mert esetleg olyan munkát végeznek, ahol ez nem lenne túl szerencsés. De van még egy szempont: a láthatatlan készülék nem alkalmas arra, hogy a nagyobb torlódásokat rendbe hozza. Mint már említettük, csak kisebb eltérések esetén hatékony.

Milyen előnyei vannak a láthatatlan fogszabályozásnak?

A láthatatlan fogszabályozó amellett, hogy alig lehet észrevenni, még számos egyéb előnnyel bír. Ezek a következők:

  • nem zavaró beszéd közben;
  • nagyon modern technológiával készül;
  • nem ragad bele ételmaradék;
  • naponta 1-2 órára kivehető;
  • alvás közben is viselhető;
  • könnyű a tisztítása;
  • a kezelési idő viszonylag rövid, 10 és 24 hónap között mozog;
  • az első néhány napban jelentkezhet enyhe fájdalom, de ez gyorsan elmúlik.

Hogyan történik a láthatatlan fogszabályozás?

Az első lépés itt is a konzultáció, mint minden egyéb kezelés esetében, amikor megbeszélésre kerül, hogy melyik módszerrel történjen a fogszabályozás. Ha a láthatatlan sín kerül kiválasztásra, akkor a fogakról egy lenyomat készül, ami alapján a fogtechnikai laborban elkészítik a személyre szabott készüléket.

A láthatatlan fogszabályozó egy speciális orvosi műanyagból készül, ami körülbelül 2 hétig fejti ki a hatását, utána cserélni kell. Egészen addig, amíg a kívánt végeredmény meg nem születik.

Mire kell odafigyelni a készülékkel kapcsolatban?

A láthatatlan fogszabályozás során van néhány dolog, amire oda kell figyelni. Ezek közé tartozik, hogy a készüléket naponta kell tisztítani, hogy evés, valamint forró italok kortyolgatása közben ki kell venni, illetve a megbeszélt kontrollokon részt kell venni.

Scroll to Top