Rögzített fogpótlások implantátumra

rögzített fogpótlások

Amikor valaki elveszíti az összes fogát, akkor a megfelelő pótlás kiválasztását komoly gondolkodás és mérlegelés előzi meg. Ugyanis számos tényezőt kell figyelembe venni: például azt, hogy legyen-e implantáció vagy ne, és hogy kivehető vagy rögíztett pótlás készüljön-e. Bár a fix fogsorok is nagyon jó alternatívát kínálnak, a rögzített fogpótlások rengeteg olyan előnnyel rendelkeznek, amik miatt érdemes ezt a rendszert választani.

De mik azok a rögzített pótlások, és milyen fajtái léteznek?

Mik azok a rögzített fogpótlások?

A rögzített fogpótlások implantátumokon kerülnek stabilizálásra oly módon, hogy azokat nem lehet otthon kivenni, arra csak a fogorvos képes a rendelőben. Erre olyan esetben kerülhet sor, ha például valamilyen gond adódik a pótlással, amit a szükséges javítás vagy karbantartás után ismét vissza lehet helyezni. Ha pedig nagyobb a baj, akkor a pótlást teljesen újra lehet cserélni.

Milyen rögzített megoldások léteznek?

Ha Ön is teljes fogatlansággal küzd, és a rögzített fogpótlások érdeklik, akkor nálunk a következő lehetőségek közül választhat:

  • All-on-4 rögzített fogpótlás: egy olyan innovatív és forradalmi módszerről van szó, amivel viszonylag gyorsan el lehet jutni a teljes fogatlanságtól a tökéletes mosolyig. A rendszer mellett szóló másik érv, hogy nincs hozzá szükség csontpótlásra, ezért azok számára is elérhető, akiknél esetleg nincs erre a beavatkozásra lehetőség. A megoldás lényege, hogy beültetünk négy darab különleges kialakítású műgyökeret speciális dőlésszögben, ennek köszönhetően az implantátumok az állcsont legvastagabb részében rögzülnek. A gyógyulási idő letelte után pedig elkésztjük a rögzített fogpótlást, ami lehet hídprotézis, hibrid protézis vagy speciális fémkerámiából kivitelezett pótlás.
  • All-on-6 rögzített fogpótlás: ez a fogpótlási módszer gyakorlatilag az All-on-4 mintájára készül, azzal a különbséggel, hogy négy helyett hat implantátumot helyezünk be. Általában a felső fogívre ajánlott ez a rendszer, valamint akkor, ha a páciens állcsontja túlságosan széles, és a nagyobb fesztávok miatt a négy műgyökér nem lenne elég. Az All-on-6-re ugyanúgy hídprotézis, hibrid protézis vagy speciális fémkerámia pótlás kerülhet, mint az All-on-4-ra.
  • 5 implantátumos Brånemark fogpótlás: ahogy az elnevezés is mutatja, ezt a fajta fogpótlást 5 darab műgyökérre készítjük, mint az All-on-4 alternatívája. Ha hátul nincs elegendő csontállomány, de a páciens 12 fogas rögzített pótlást szeretne, akkor ez a módszer lesz a jó választás, amire hibrid protézis, hídprotézis vagy speciális fémkerámia pótlás kerülhet.

Milyen implantátumokat használunk a rögzített fogpótlásokhoz?

A rögzített fogpótlások készítéséhez rendelőnkben mindig normál műgyökereket használunk. Más fogászatok előszeretettel alkalmazzák a kedvezőbb árfekvésű, vékony mini implantátumokat, de véleményünk szerint a megfelelő stabilitás és a hosszú élettartam csakis a normál, magas minőségű műgyökerekkel (SGS, Straumann, Nobel stb.) garantálható.

Hogy milyen előnyökkel rendelkeznek a rögzített fogpótlások, és hogyan készülnek, azt a következő írásunkban mutatjuk be.

Scroll to Top