Monolitikus cirkon korona: ezt kell tudni róla

monolitikus cirkon

A cirkon, mint fogpótlásokhoz használt anyag már sokaknak ismerős lehet. A cirkonvázas, kerámia leplezéssel ellátott koronák és hidak elsősorban annak köszönhetik a népszerűségüket, hogy élethűek, és fémallergiát sem okoznak. Létezik azonban egy még fejlettebb technológia, méghozzá a monolitikus cirkon, azaz teljes cirkon korona, ahol nincs külön váz és porcelánleplezés, hiszen a fogpótlást egyetlen cirkontömbből „faragják” ki.

De miért jobb a monolitikus cirkon fogpótlás, mint a cirkonvázas, kerámia leplezéssel ellátott változat? Milyen előnyei vannak, és miért érdemes inkább ezt választani?

Milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a cirkon?

Mielőtt rátérnénk a monolitikus cirkon fogpótlások pozitívumaira, ismételjük át, hogy mit is tudunk a cirkonról, azaz milyen előnyös tulajdonságai vannak ennek a modern anyagnak, pontosabban a belőle készült koronáknak és hidaknak!

 • Teljesen természetes hatást nyújtanak: mivel a cirkon hasonlóan engedi át a fényt, mint a saját fogak, és jó áttetszőséggel rendelkezik, a cirkon felhasználásával készült korona vagy híd megtévesztően hasonlít a saját fogakra.
 • Erősek, jól terhelhetők: az anyag nagy szakítószilárdságú és keménységű, ennek köszönhetően tartós lesz a fogpótlás is.
 • Megfelelő ápolás mellett hosszú élettartamot garantálnak.
 • Mivel fémmentesek, és nagyon pontosan illeszkednek, nem okoznak szürkés elszíneződést az ínynél, valamint nem allergizálnak.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy egyre többen választják ezt a megoldást, aki pedig még ennél is többre vágyik, annak itt a monolitikus cirkon.

Cirkon vs. full cirkon korona: mi a különbség?

Amikor elhangzik az a kifejezés, hogy cirkon korona, akkor a fogászatban kevésbé jártas páciensek hajlamosak azt gondolni, hogy egy ilyen fogpótlás teljes egészében cirkónium-dioxidból készül. Az igazság ezzel szemben az, hogy amit klasszikusan cirkon koronának hívunk, az tulajdonképpen egy cirkonváz, amire kerámia leplezés kerül. Ezt a leplezést a fogtechnikus égeti a cirkon vázra, és ez adja a fogpótlás esztétikáját, csillogását.

Természetesen lehetőség van rá, hogy a teljes fogpótlás cirkonból készüljön: ezt nevezzük monolitikus, vagy full cirkon koronának és hídnak.

Mi az a monolitikus cirkon, és miben tud többet a cirkonvázas, kerámia leplezésű fogpótlásoknál?

Azt tehát már tudjuk, hogy a cirkonvázas koronák egy következő generációt jelentenek a fémkerámia fogpótlásokkal szemben, de! Mivel a kerámia – amiből a leplezés készül – egy merevebb, sérülékeny anyag, könnyen előfordulhat, hogy ez a leplezés lepattan. Ezt okozhatja egy sérülés, a fogcsikorgatás, illetve a rossz illeszkedés is, a sérült fogpótlás pedig javításra, súlyosabb esetben cserére szorul.

A fenti következményeket elkerülendő a fogpótlás elkészítése előtt érdemes megfontolni egy sokkal fejlettebb megoldást: a monolitikus cirkon alkalmazását. Különösen abban az esetben, ha mindkét állcsonton helyre kell hozni a fogsort, hiszen ilyenkor még nagyobb lehet a sérülés veszélye, ha az alsó és a felső fogsor egymáshoz koccan. A kerámia ugyanis nem képes ezt az erőhatást elnyelni, könnyen megrepedhet, lepattanhat.

A monolitikus cirkon korona ezzel szemben nem kap kerámia borítást, ugyanis a teljes fogpótlás egyetlen cirkontömbből készül CAD/CAM technológiával, vagyis számítógép-vezérelt a teljes gyártási folyamat. És mivel a cirkónium-dioxid egy jóval puhább anyag, mint a kerámia, a sérülések esélye is kisebb.

Ezért érdemes a monolitikus cirkon koronát választani

A monolitikus cirkon fogpótlások számtalan területen felülmúlják a hagyományos cirkon koronákat, vagyis azokat, ahol a váz készül csupán cirkonból, és nem a teljes korona. Fussuk át, hogy mik ezek!

 • Az anyag transzlucenciájának – jó áttetszőségének – köszönhetően ezek a fogpótlások nagyon élethűek.
 • Mivel nincs kerámiaréteg, nincs lepattogzás sem.
 • Fémmentesek, tehát nem váltanak ki érzékenységet.
 • Kevesebb foganyagot kell lecsiszolni hozzájuk, így kíméletesebbek a fogakhoz.
 • Ellenállók, tartósak, mert egy tömbből kerülnek kialakításra.
 • Saját fogakra és implantátumokra is készíthetők.
 • A CAD/CAM technológia miatt maximális pontossággal illeszkednek.

Az egyedüli visszatartó erő a monolitikus cirkon fogpótlások esetén az ár lehet, de mindig mérlegelni kell az előnyöket és hátrányokat, és ezek birtokában meghozni a döntést.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top