Lepattant korona: mi okozhatja, és hogyan lehet helyrehozni?

lepattant korona

A fogászati koronák és hidak tekinthetők ma az egyik legnépszerűbb fogpótlási megoldásnak. Legyen az egyetlen hiányzó fog, vagy nagyobb hézagok, ezzel a módszerrel nagyon szép – és nem utolsósorban funkcionális – végeredmény érhető el. Sőt, implantátumokon abban az esetben is kivitelezhetők, ha a páciensnek nincsenek már saját fogai.

Előfordulhat azonban, hogy a kerámia leplezés megsérül, ami egyrészt esztétikailag is zavaró, másrészt a sérült rész további darabok lepattanásához vezethet, ezért nem árt, ha megvizsgálja egy szakember, és elvégzi a szükséges javításokat, amennyiben lehetséges. De milyen okok állhatnak egy lepattant korona hátterében, és hogyan lehet helyrehozni a problémát?

Mi okozhatja a korona vagy híd lepattanását?

A főbb okok között egyebek mellett az éjszakai fogcsikorgatást érdemes kiemelni, amikor túlságosan nagy erőhatás éri a nem megfelelően illeszkedő korona vagy híd egy pontját, ami idővel annyira meggyengül, hogy lepattan a ráégetett kerámia. Hasonló a helyzet akkor is, ha a fogpótlás túl magas, így a terhelés nem egyenletes, azaz az adott részen erősebb a harapás. Illetve az is gondot okozhat, hogy a szóban forgó rész előbb érintkezik az ellenoldallal.

Mi a teendő lepattant korona esetén?

A lepattant korona első hallásra talán nem tűnik olyan nagy bajnak, különösen akkor, ha nem a látható tartományban van. Azaz például a fogsor belső oldalán, vagy egy kevésbé szembeötlő őrlőfognál, ahol gyakorlatilag láthatatlan marad. Ennek ellenére mégsem szabad elhanyagolni, és nem csak az esztétikai megfontolások miatt.

Azt ugyanis mindenképpen érdemes feltárni, hogy mitől pattogzott le a kerámia leplezés, különben további negatív következmények is kialakulhatnak. Ezt pedig csak úgy lehet elkerülni, ha a fogorvos megnézi, mi a helyzet a fogpótlással, megállapítja a sérülés okát, és elvégzi a szükséges beavatkozást. Ami lehet egyszerűen az éles részek lekerekítése, ha egyébként látványban nem zavaró a probléma, vagy pedig porcelánjavító anyaggal történő korrekció a nem megfelelően rögzülő porcelándarabok eltávolítása után.

Lepattant korona: javítható?

Megnyugtató lehet a tudat, hogy van mód a lepattant korona javítására, de! Azt fontos tudni, hogy ez nem lesz – nem lehet – olyan tartós, mint az a leplezés, amit 800-900 fokon égetett a fémkerámia vagy a cirkon vázra a technikus. Inkább csak egy speciális anyagból készülő „szépségtapaszról” beszélhetünk, aminél esély van rá, hogy idővel sajnos újra megsérül. És természetesen az sem mindegy, hogy milyen jellegű és mértékű a károsodás.

Ami viszont lényeges a további kellemetlenségek elkerülése miatt, hogy kiderüljön, mitől pattant le a kerámia a koronáról vagy hídról, és alapvetően ezt a tényezőt kell megszüntetni. Illetve a javítás adhat még néhány extra évet a fogpótlásnak, ha egyébként nincs vele más gond.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top