Mik a teendők a fogászati implantátum beültetése után?

A fogászati implantátum beültetése ma már széles körben elterjedt beavatkozás, a sikerességi rátája pedig igen magas, a 95%-ot is meghaladja. Hosszú távon viszont csak akkor lesz eredményes a műtét, ha a páciens mindenben követi az orvos által adott utasításokat, tanácsokat.

Hogy pontosan mik is ezek a teendők, azt foglaljuk most össze röviden.

Teendők a beavatkozás napján

A fogászati implantátum beültetése helyi érzéstelenítés mellett történik. Vagyis sok mindent nem éreznek a páciensek a műtétből, csupán az érzéstelenítő injekciót, de az is elviselhető. Ahogy azonban a szer hatása kezd elmúlni, érdemes gondoskodni a fájdalom csillapításáról, amihez bátran használható a „kedvenc” fájdalomcsillapító.

Az orvos által felírt antibiotikum szedését szintén el kell kezdeni már a beavatkozás napján. Fontos, hogy a kúrát nem szabad előbb abbahagyni, azaz addig kell szedni a gyógyszert, amíg azt az orvos rendeli, hiszen ellenkező esetben nem fejtik ki a kívánt hatást.

Az egyéb teendők közül a jegelést emeljük még ki, amivel megelőzhető, hogy az arc feldagadjon. A sebet illetően pedig kiemelten lényeges, hogy nem szabad szívogatni, a nyelvvel piszkálni az implantátum környékét, valamint öblögetni is tilos.

Miket kell kerülni fogászati implantátum beültetése után?

A fogászati implantátum beültetése után van néhány olyan étel, ital és tevékenység, amiket mindenképpen el kel kerülni. Először is, amíg tart az érzéstelenítés hatása, addig lehetőleg nem szabad enni. A varratszedésig pedig érdemes pépes, könnyű textúrájú táplálékot fogyasztani, amit nem kell rágni, és nem kerülhet a sebbe. A tej, illetve a tojás szintén a tiltólistán szerepelnek az első időszakban.

A kávé és az alkohol fogyasztása szintén nem ajánlott, és a dohányzást is hanyagolni kell legalább egy hétig, de a legjobb az, ha a nagyobb siker érdekében teljesen elhagyásra kerül. Az edzés, valamint a nagyobb erő kifejtése is kerülendő ebben az időszakban, vagyis az első egy hétben.

A fogászati implantátum beültetése utáni teendők listája ezzel még nem ér véget – ezekről a fogorvos pontos tájékoztatást ad majd. Fontos, hogy ezeket betartsák a páciensek, hiszen mindenki közös érdeke, hogy a beavatkozás sikeres legyen!

Scroll to Top