Milyen veszélyeket rejt a nyár a fogakra?

Egyelőre ugyan nem úgy tűnik, de itt a nyár. A hazai friss gyümölcsök a piacon, a hűsítő, jeges koktélok egy kellemes teraszon, mindenki kedvenc nyári hűsítője, a fagyi és a jégkrém… A csábítás hatalmas, de nem árt óvatosnak lenni ezekkel a finomságokkal, ugyanis könnyen okozhatnak fogászati problémákat.
Hogyan? Mutatunk néhány példát.

Csak óvatosan a gyümölcsökkel!

A gyümölcsök fogyasztása a bennük található vitaminok és rostok miatt ez egész szervezet számára fontos. Lassan érik a ropogós cseresznye, valamint a meggy, amiket nemcsak nyersen fogyaszthatsz, de süteményt is készíthetsz belőlük.
Arra viszont figyelj, hogy mindig nagyon körültekintően magozd ki őket, mert ha valaki véletlenül ráharap egy magra, annak könnyen letörhet a foga. A nyersen fogyasztott gyümölcsöt sem árt kimagozni a kisebb gyerekeknek, akik még nem tudják, hogy a mag veszélyes is lehet.
És hogy milyen gyümölcsöket fogyassz? Amit csak szeretnél, de a görögdinnye a nyári hőségben különösen frissítő, hiszen magas a víztartalma, így még hidratál is.

Az érzékeny fogaknak árthatnak a túl hideg ételek-italok

Különösen a nyaralás és a strandolás alatt lehet csábító egy gusztusos fagyi kehely, vagy egy-két gombóc a kedvenc ízedből. Ha viszont érzékenyek a fogaid a hidegre, akkor érdemes ellenállnod a kísértésnek, mert a fájdalom elronthatja a napod.

Nem tanácsos a jeget rágcsálni

A jég rágcsálása jó ötletnek tűnhet a nyári forróságban. A koktélokban lévő nagyobb jégdarabok sokszor nem olvadnak el, mire végzel az itallal, és azt gondolhatod, hogy remek hűsítő válik belőlük. Sokan a fagyasztóból veszik elő a kész jégkockákat, és azt fogyasztják a hőségben.
Pedig ez akár ártalmas is lehet. Egyrészt letörhet a fogad, ahogy ráharapsz a kemény jégkockára. Másrészt érzékenységet is kiválthat az arra hajlamosoknál. Emellett még a fogzománcot is károsítja, szóval bármennyire csábító is, inkább felejtsd el a jégkockák rágcsálását!

Sport közben hasznos lehet a fogvédő

Léteznek olyan sportok, ahol kötelező a fogvédő viselése, de a nyári aktivitásokhoz is hasznos lehet. Különösen akkor, ha fogszabályozót viselsz, és a barátokkal strandröplabda meccset vívtok, ahol esel-kelsz.
Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor nemcsak te, de a fogaid is élvezni fogják majd a nyarat!

Scroll to Top