+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Tényleg örökletesek a rossz fogak? Egy friss kutatás szerint nem

Sokszor hallani azt a vissza-visszatérő kifogást, hogy: „azért rosszak a fogaim, mert ilyen géneket örököltem”. Természetesen léteznek örökletes fogbetegségek, viszont a legtöbb fogászati probléma hátterében a nem megfelelő szájhigiénia áll.

Egy friss ausztrál kutatás ikrek vizsgálatával kereste a választ arra a kérdésre, hogy a genetikai tényezők milyen szerepet játszanak a fogszuvasodás kialakulásában, és azt találták, hogy nem sokat.

A kutatás háttere

Mi, magyarok, nem vagyunk egyedül a gyerekek rossz fogait illetően. Ausztráliában szintén nagy probléma a fogszuvasodás; egy becslés szerint háromból egy gyerkőc rendelkezik szuvas fogakkal, mire iskolába megy. Talán éppen ez adta az ötletet a Murdoch Children’s Research Institute munkatársainak, hogy átfogó kutatást végezzenek a témában.

Az ikrek vizsgálata azért is tűnik kézenfekvőnek, mert ugyanazzal a génállománnyal rendelkeznek. Vagyis rajtuk keresztül jól nyomon követhető, hogy a fogápolási szokások, illetve az egyéb körülmények milyen hatással vannak a fogak általános állapotára. A kutatásban 173 ikerpár (egy- és kétpetéjűek egyaránt), és a gyermekek édesanyja vett részt. A kicsiket a terhesség 24. és 36. hónapján vizsgálták meg, majd a születésük után, illetve 1,5 és 6 éves korukban.

Az ikertestvérek fogazatának állapota eltér egymástól

A vizsgálatok során azt találták, hogy hiába volt az azonos genetikai háttér, az ikertestvérek fogai nem egyformán romlottak. Ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy mekkora szerepe van egyrészt a környezeti tényezőknek – mint például az ivóvíz fluortartalma –, valamint az egyéni fogápolási szokásoknak.

A kutatók felfedeztek még egy érdekes összefüggést. Azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja túlsúlyos volt a terhesség alatt, nagyobb eséllyel alakult ki fogszuvasodás. Azt egyelőre nem tudni, hogy az anya nagyobb súlyának volt valamilyen hatása a magzatra, vagy egyszerűen arról van szó, hogy ezekben a háztartásokban eleve több cukrot fogyasztanak.

A genetikára fogni a rossz fogakat már csak azért is veszélyes, mert ebben az esetben az emberek kevésbé figyelnek oda az egészségüket érintő döntéseikre. Vagyis a megfelelő táplálkozás és szájápolás fontosságára, hiszen az a fals elképzelés él bennük, hogy úgyis előre meg van írva minden.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.