Segít a zöld tea, ha érzékenyek a fogaid?

Érzékenyek a fogaid? Gondolj arra, hogy nem vagy egyedül: a statisztikák szerint minden nyolcadik ember fogérzékenységgel küzd, és hirtelen éles fájdalmat tapasztalnak, amikor foguk hideg vagy meleg ételekkel-italokkal, édes vagy savanyú ízekkel, valamint hideg levegővel érintkezik.
A fogérzékenység hátterében a fognyaki kopás áll: az íny visszahúzódása miatt ugyanis láthatóvá válik a külső ingerekre kényes dentin, amelynek apró csatornái (a tubulusok) a fog belsejében található idegek felé közvetítik a külső ingereket.
A fogérzékenység ráadásul nemcsak kellemetlen, de annak veszélyes következményei is lehetnek, hiszen az érintetteknél nagyobb eséllyel alakul ki fogszuvasodás. Az erodált fogakba pedig a sérült tubulusokon keresztül agresszívabb baktériumok is bejuthatnak, így például a veszélyes és ellenálló Streptococcus mutans.
A zöld tea segíthet az érzékeny fogakon?
Bár a tea is azok közé a készítmények közé tartozik, amelynek intenzív fogyasztása kiválthat fogérzékenységet, a kínai Wuhan Egyetem kutatói most mégis érdekes bejelentést tettek.
Dr. Cui Huang, az egyetem munkatársa szerint a zöld teában található polifenolnak jótékony hatása lehet fogainkra nézve, és a vegyület képes megvédeni rágószerveinket az érzékenységtől.
Mint ismeretes, a polifenol egy nem tápanyagként hasznosuló vegyület, amely zöldségek, gyümölcsök és egyes italok jellegzetes illatáért vagy színéért felel. Kutatók azt már korábban kiderítették, hogy a polifenolnak kedvező egészségügyi hatásai vannak.
A Wuhan Egyetem munkatársai ezért most egy polifenolra épülő alternatív terápián kezdtek el dolgozni: a kutatók egy „sokoldalú bioanyagot” hoztak létre, amikor a nanohidroxiapatithoz polifenolt tartalmazó zöldteavegyületet adtak. Erről a vegyületről köztudott volt, hogy az hatékonyan fel tudja venni a harcot a Streptococcus mutans ellen.
Az újonnan létrehozott bioanyagról kiderült, hogy az el tudja zárni a tubulusokat, és csökkenteni tudja a dentin áteresztőképességét. A bioanyag ellenálló, ezáltal a kutatók szerint az kiválóan használható fogérzékenység kezelésére.
Mit tehetünk még a fogérzékeny ellen?
A fogérzékenység elleni leghatékonyabb fegyver a megelőzés. Mivel a problémát nagyrészt a túlságosan kemény (dörzsölő jellegű) fogmosás váltja ki, ezért érdemes megtanulni a helyes szájápolás alapjait, hogy elkerüljük a fogzománc elvékonyodását és a fogíny visszahúzódását.
Emellett roncsoló hatása van a nagy mennyiségben fogyasztott savas ételeknek-italoknak (így például a citromos víznek vagy narancslének), valamint a kávénak, az energiaitaloknak és az alkoholnak.
Ha a fogérzékenység már kialakult, akkor speciális fogkrémekkel, flouridos kezeléssel, kalcium és D-vitamin fogyasztásával, valamint bizonyos fogászati kezelésekkel is felvehetjük ellene a küzdelmet.
Érdemes ezért fogérzékenység esetén felkeresni fogorvosunkat, hogy meggyőződhessünk róla, mi okozza a problémát.

Scroll to Top