+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Milyen lehetőségek közül választhatsz kisebb foghiány esetén?

Ma egy konkrét példán keresztül mutatjuk be, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz kisebb foghiány esetén. A példánkban egy olyan esetet vizsgálunk meg, amikor a páciensnek három foga esett ki alul a második nagyőrlője és a szemfoga között. Ebben az esetben számtalan lehetőség áll a rendelkezésre, amik árban az olcsóbb és a legköltségesebb között elég nagy eltérést mutatnak.

Bár az esztétikai hatásukban nincs jelentősen nagy eltérés, a könnyű ápolhatóságban, valamint a tartósságban azért mutatkoznak különbségek a megoldások között.

1. lehetőség kisebb foghiány esetén: három implantátum beültetése, és az ezekre készített koronák

A rendelkezésre álló lehetőségek közül ez lesz a legdrágább, hiszen három darab műgyökér beültetése nem éppen olcsó. Ha azonban a komfortot és a kényelmet nézzük, illetve a könnyebb tisztíthatóságot, akkor egyértelműen ez a megoldás a nyerő. Hiszen így nem szorul ételmaradék a fogpótlás alá, és kisebb a lerakódások, valamint az ínybetegségek esélye is.

Esztétikailag is ez a megoldás tekinthető a legjobbnak, a koronák ugyanis tökéletesen illeszkednek az implantátumra, és észre sem lehet venni, hogy a páciens fogpótlást visel. Ráadásul ebben az esetben a saját fogakat sem kell lecsiszolni, ami nagy kár lenne, ha ezek a fogak egyébként még teljesen egészségesek. Ha tömve vannak, akkor is érdemes megtartani őket, a preparálás ugyanis meglehetősen nagy foganyagveszteséggel jár.

Persze a hátrányokról se feledkezzünk el. A magasabb költségek mellett a hosszabb gyógyulási időt sorolhatjuk ide, ami tovább nő, ha esetleg csontpótlásra is szükség van a beavatkozás előtt. Ha tehát számít a gyorsaság, akkor nem ez lesz a legjobb választás.

2. lehetőség: 2 implantátum beültetése, és az ezekre készített háromtagú híd

Az előző megoldásnál költséghatékonyabb, ha csak két műgyökér kerül beültetésre, és erre készül egy háromtagú fogászati híd. Itt már felmerül a nehezebb tisztítás kérdése, a híd alá ugyanis beszorul az étel, azaz itt nagyon fontos a lelkiismeretes ápolás. Ehhez speciális fogselymek állnak a rendelkezésre, és fogköztisztítóra is szükség lehet az ápoláshoz.

A megfelelő tisztítás azért is fontos, mert a fogkő sajnos az implantátumon is képes megtapadni, ha pedig begyullad az íny, az az implantátum elvesztését is okozhatja.

Ez a megoldás tehát olcsóbb, mint a három implantátumos, de a gyógyulási idővel, valamint a lehetséges csontpótlással ekkor is számolni kell. Pozitívum, hogy a saját fogak érintetlenek maradnak, ami mindenképpen nagy előny.

3. lehetőség: öttagú híd a saját fogakra

Ha elég erős a két saját fog, ami a fogpótlást tartja majd, akkor készíthető rájuk egy öttagú fogászati híd. Mivel ebben az esetben egyáltalán nem kerül sor implantátum beültetésére, ez a megoldás viszonylag gyorsan megvalósítható. Ráadásul az összes lehetőség közül ez a legolcsóbb, vagyis, ha fontos az ár, akkor ez lehet a logikus választás.

Van azonban néhány olyan hátulütője ennek a fajta fogpótlásnak, amit érdemes jól átgondolni. Mivel egy viszonylag nagy foghiányt kell pótolni, egy ilyen híd esetén jóval nagyobb a törés veszélye. De nem csak ez a gond. A hidat tartó két fogat túl nagy terhelés éri így, ami szintén okozhat problémákat. A negatív oszlopba kerül ezenkívül a saját fogak lecsiszolása is, ami az előbbi két megoldással megelőzhető.

4. lehetőség: egy implantátum a két saját fog közé, arra egy öttagú híd

A fogászatban létezik egy olyan szabály, hogy saját fogat lehetőleg ne kössünk össze implantátummal. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ha az adott hídon belül a saját fogak vagy az implantátumok többségben vannak, akkor jól működhet ez a megoldás, és nincs statikailag gond. Erről azonban feltétlenül konzultálni kell a fogorvossal, aki a tapasztalatai alapján megteszi a javaslatait.

Az viszont mindenképpen kerülendő, hogy egy saját fogat és egy implantátumot kössünk össze híddal, hiszen teljesen más a rugózásuk, ami komolyabb statikai problémákhoz vezethet.

Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a saját fogakra kisebb terhelés nehezedik, illetve a törés esélye is kisebb. Viszont be kell ültetni egy implantátumot, ez pedig megemeli a költségeket, és a saját fogakat is preparálni kell hozzá.

A kisebb foghiány esetén rendelkezésre álló négy lehetőség más és más előnyöket kínál, amik közül a pácienseknek kell eldönteniük, hogy mi a legfontosabb a számukra.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.