+36 20 669 5169 Bejelentkezés
Boldog család mosolyog

Mi az a barázdazárás, és mikor javasolt?

A barázdazárás Magyarországon egy kevésbé ismert és alkalmazott eljárás, pedig Nyugat-Európában már évtizedek óta elvégzik a gyerekeknél ezt a kezelést, amivel megelőzhető a rágófogak felszínének szuvasodása.

De kezdjük az elején! Mi is az a barázdazárás, és miért jó ez a legkisebbeknek?

A gyerekek fogmosási technikája nem éppen tökéletes…

Mindent meg kell tanulni, így a fogmosás helyes technikáját is. Csakúgy, mint a legtöbb dolognál, itt is a gyakorlás teszi a mestert, illetve ahogy cseperednek a gyerkőcök, egyre felelősségteljesebbek lesznek, és már nem mismásolják el a fogtisztítást. Amíg azonban nem jutnak el erre a szintre, nagy az esély rá, hogy az őrlőfogaikat nem megfelelően mossák meg.

Ez tulajdonképpen nem is csoda, ugyanis ezek a fogak meglehetősen barázdáltak, apró gödröcskék találhatók a felszínükön, amiket nehéz megtisztítani. Ha pedig a szennyeződések megtapadnak bennük, akkor idővel szuvasodás alakulhat ki. A következmény pedig az, hogy már a 7-8 éves gyerekek rendelkeznek egy vagy akár több szuvas foggal, amit a barázdazárással el lehetne kerülni.

A barázdazárással ugyanis akár 4 évig meg lehet előzni a rágófogak szuvasodását, addigra pedig már megtanulható, hogyan kell helyesen fogat mosni.

Hogyan történik a barázdazárás?

A barázdazárás egy teljesen fájdalommentes beavatkozás, amit a maradó fogak előbújása után érdemes elvégeztetni a gyerkőcöknél. Az eljárás abból áll, hogy a teljesen megtisztított rágófogak felszínét egy speciális anyaggal vonjuk be, amivel elzárjuk a szájüregtől. A kezelés eredményeként a baktériumok és a szennyeződések nem tudnak majd megtelepedni bennük, ugyanis nem lesz miben. Így megelőzhető a fogfájás, és a komolyabb fogászati problémák kialakulása is.

A kezeléshez ráadásul fúrásra sincs szükség, vagyis a gyerekeknek tényleg nincs mitől tartaniuk.

Az eljárás fiatal felnőtteknél is alkalmazható, igaz, az ő esetükben már előfordulhat, hogy kisebb szuvasodások keletkeztek a fogon, ezért szükség lehet a fúró minimális használatára. Ez azonban korántsem olyan kellemetlen, mint egy súlyos szuvasodás kezelése.

Fontos! A megfelelő szájhigiéniát a barázdazárás után is fenn kell tartani, ugyanis a többi fogat, valamint a kezelt fogak oldalsó részeit ez a beavatkozás nem óvja meg a szuvasodástól!

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.