A fogászati implantátum is elveszíthető(?)

Amikor valaki fogászati implantátumon gondolkodik, akkor nem árt tisztában lennie azzal, hogy a saját fogakhoz hasonlóan a műgyökereket is elveszítheti.

Igen, még az egyébként tartósnak számító implantátum sem tart örökké, ha nem ápoljuk, hiszen sok tekintetben a fogainkhoz hasonlóan viselkedik, ezért különleges odafigyelést is igényel.

Megfelelő ápolás hiányában az implantátum nem lesz tartós

A fogászati implantátum elvesztésének egyik oka a megfelelő szájhigiénia hiánya. Az teljesen természetes, hogy a saját fogainkat naponta kétszer – jó esetben – alaposan megmossuk. Ugyanilyen magától értetődőnek kell lennie a műgyökér tisztításának is, vagyis a napi legalább kétszeri fogmosásnak.

Erre azért van szükség, mert az implantátum sem ellenálló a baktériumok és a plakk megtelepedésével szemben. Ha pedig ez a filmréteg nem kerül rendszeresen és szakszerűen eltávolításra, az az íny gyulladását és egyéb fogászati problémákat idézhet elő, szélsőséges esetben pedig akár az implantátum elvesztését is.

A kontrollvizsgálatok kihagyása is árthat az implantátumnak

Ha a páciens fogászati implantátum beültetésén esik át, akkor a szokásosnál is fontosabb, hogy az előre egyeztetett időpontban felkeresse a fogorvost. Erre azért van szükség, hogy az orvos időről időre ellenőrizze, minden rendben van-e magával a műgyökérrel, és nincs-e valamilyen elváltozás, ami veszélyezteti az implantátumot.

A legfontosabb ugyanis az időben történő beavatkozás, ami nehéz úgy, ha a páciens nem jelenik meg az ellenőrzéseken. Abban az esetben, ha túlságosan későn derül ki egy esetleges probléma, előfordulhat, hogy már nem lehet megmenteni az implantot, és el kell távolítani azt.

A káros szokások ugyancsak veszélyeztethetik a műgyökeret

A káros szokások, mint például az alkoholfogyasztás, de különösen a dohányzás, ami lassítja a gyógyulást, szintén nem tesznek jót a fogászati implantátumoknak. A páciensek figyelmét fel is hívják erre, és azt tanácsolják, hogy szokjanak le a káros szenvedélyekről, ha valóban sokáig szeretnék megtartani a műgyökeret.

Ezenkívül érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, valamint az implantátum tisztításhoz szükséges speciális eszközöket is be kell szerezni, mert ezek a lépések mind-mind hozzájárulhatnak a műgyökér elvesztésének megakadályozásához.

Scroll to Top