A fogtömések akár kétszer hosszabb ideig is kitarthatnak

Hogy mennyi a fogtömések átlagos élettartama, azt nehéz megmondani, ugyanis ez rengeteg tényezőtől függ. Attól, hogy milyen a páciens szájhigiéniája, hogy nem éri-e esetleg valamilyen baleset a fogat, vagy nem alakul-e ki másodlagos szuvasodás, és így tovább.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az esztétikus kompozit tömések körülbelül 7-10 éven át „működnek”, egy új anyagnak köszönhetően azonban ez a szám meg is duplázódhat.

A fogtömések készítéséhez kifejlesztett új anyag kétszer olyan ellenálló

A portlandi OHSU School of Dentistry kutatói egy olyan összetevővel kísérleteznek, amivel többek között az autók lökhárítóját és a fafelületeket is ellenállóbbá teszik, és azt várják az új anyagtól, hogy kétszer olyan tartóssá teszi a töméseket, mint a ma használatos anyagokból készült fogtömések.
Ez a tömőanyag ugyanis kétszer jobban ellenáll a törésnek, mint a hagyományosak, amit tiouretán hozzáadásával érnek el. (Ezt az anyagot használják egyébként a már említett autólökhárítók védőbevonataiban is.)
A csapat ugyancsak kifejlesztett egy olyan ragasztót is, ami hat hónapos használat után 30%-kal erősebbnek bizonyult, mint azok a ragasztók, amikkel a töméseket ma a helyükön tartják. Ennek a két újításnak köszönhetően pedig a fogtömések várható élettartama akár meg is duplázódhat.

Nem kell majd olyan sűrűn fogorvoshoz járni

Mint már írtuk, a fehér kompozit fogtömések nagyjából 7-10 évig tartanak ki, mielőtt tönkremennének. Megrepedhetnek a rágás miatt rájuk nehezedő nyomás hatására, illetve a tömés és a fog közé bejutó baktériumok miatt úgynevezett másodlagos szuvasodás alakulhat ki.
Minél többször történik meg ez a fogakkal, annál inkább meggyengülnek, és végül akár gyökérkezelésre is szükség lehet a helyreállításukhoz.
Az új, erősebb fogászati anyagok azt jelentik, hogy jóval ritkábban kell majd javítani vagy cserélni a fogtöméseket. Ezzel a páciensek nem csak pénzt takarítanak meg, de a jövőben akár a súlyosabb problémák kialakulása is megakadályozható lesz.
Amíg ezek az új anyagok nem terjednek el, addig nem árt maximálisan vigyázni a fogtömésekre, hogy minél tovább épek maradjanak, és ne kelljen őket túl gyakran cserélni.

Scroll to Top