+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A gyökérkezelés (és az endodoncia) is lehet betegközpontú

Az, hogy a legtöbb fogászati kezelés ma már betegközpontú és minimálinvazív – azaz a legkevesebb beavatkozással jár –, teljesen természetes. Ilyen ma már a gyökérkezelés is, vagyis az endodoncia. Az endodoncia persze nem csak magát a gyökérkezelést jelenti, hanem egy átfogóbb elnevezése az olyan beavatkozásoknak, amik a fogak gyökércsatornáját érintik, illetve a fogbélnek a megbetegedésivel foglalkozik.

Azaz ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a képletet, akkor azt mondhatjuk, hogy a gyökérkezelés az endodoncia fogászati tudományág hétköznapi elnevezése.

A fogászat más területein már hódítanak a minimálinvazív beavatkozások

Az utóbbi években a helyreállító fogászat területén a fejlődés nem csak a felhasznált anyagokban, a diagnosztikai eszközök modernizálásában, valamint a fogtechnikában mutatkozott meg, hanem az orvosok szemléletében és a protokollokban is.

Ma már teljesen természetes, hogy a fogorvos egy-egy kezelést a lehető legkisebb beavatkozással hajt végre. Vagyis az ép fogszövet megóvása prioritást kap, és úgy készülnek az élethű és kiválóan funkcionáló fogpótlások, tömések, hogy magából a fogszövetből csak a legszükségesebb mennyiség kerüljön „feláldozásra”.

Az endodoncia területéről azonban még sok esetben hiányzik ez a kevésbé invazív szemlélet, pedig az ehhez szükséges eszközök már ma is rendelkezésre állnak egy más megközelítéshez.

Mi a baj a régi szemlélettel?

A gyökérkezelést sokan tartják mumusnak, és ha meghallják, hogy egy ilyen kezelés vár rájuk, akkor már jó előre rettegnek az előttük álló beavatkozástól.

Ennek az egyik oka, hogy ezeket a beavatkozásokat a legtöbb esetben évtizedekkel ezelőtt megalkotott szabályok alapján végzik, amikor az orvos még szinte „vakon”, a kevésbé hatékony lámpák fényénél, a tapintásra, mint érzékelésre alapozva végezte el. Pedig ha ma szétnézünk egy rendelőben, akkor már egészen más körülményeket találunk.

Milyen új eszközök segíthetik ma a gyökérkezelést?

Hogy a gyökérkezeléseknél is teret nyerjenek a minimálinvazív eljárások, azt többek között az operációs mikroszkópok, és a modern képalkotó eljárások megjelenése is segíti, így remélhetőleg egyre többen követik majd az új szemléletet.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.