+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A fogászati implantátumok beültetésének menete 10 lépésben

A fogászati implantátumok – műgyökerek – beültetése ma már szinte rutineljárásnak számít, hiszen évente több mint félmillió páciensnél végzik el ezt a műtétet.

Lássuk, milyen lépései vannak a beavatkozásnak!

  1. Műtétet megelőző vizsgálatok

Teljeskörű fogászati állapotfelmérés, ami magában foglalja a 3D CT készítését, a szájüreg és a csontállomány vizsgálatát, valamint a páciens általános egészségi állapotának meghatározását.

  1. Az eredmények elemzése

Miután elkészülnek a vizsgálatok, a szakemberek az adatok alapján eldöntik, hogy a páciens alkalmas-e a beültetésre.

  1. A páciens tájékoztatása

Az orvos minden esetben tájékoztatja a beteget arról, hogy milyen eredményt hoztak a vizsgálatok. Közösen megbeszélik, hogy mit szeretne a páciens, és hogy pontosan milyen lehetőségei vannak. Ezen információk birtokában a beteg kiválasztja a neki megfelelő megoldást.

  1. Tervezés

Talán a legfontosabb lépés, ugyanis nagyfokú precizitást igényel. Meg kell tervezni az implantátumok számát, a helyüket, hogy hány darabra van szükség és mekkora méretűekre, illetve a műtét pontos menetét is. Ezzel minimalizálhatók a kockázatok, és nagyobb esély van a sikerre.

  1. Csontpótlás

Amennyiben a vizsgálatokból az derül ki, hogy a páciens meglévő csontállománya nem teszi őt alkalmassá a beültetésre, úgy csontpótlásra lesz szükség. Ez történhet a beültetéssel egy időben, de egyéntől függően előfordulhat, hogy akár 5-6 hónapot is várni kell a beavatkozás után, mire sor kerülhet a műgyökér beültetésére.

  1. Implantátum beültetése

A szájsebész ambuláns műtét keretében elvégzi az implantátum/ok fájdalommentes beültetését. A beavatkozás időtartama attól függ, hogy hány implantátumról van szó. Egyetlen, komplikációmentesen történő beültetés akár fél óra alatt is elkészülhet.

  1. Kontrollvizsgálatok elvégzése

Közvetlenül a műtét után panorámaröntgen készül az implantátumról, hogy az orvos ellenőrizze, minden a „helyén van-e”.

  1. Ideiglenes fogpótlás elkészítése

A páciensnek lehetősége van ideiglenes fogpótlást kérnie azért, hogy esztétikailag ne zavarja őt a műgyökér.

  1. Gyógyulási időszak

Az implantátum beültetését a gyógyulási folyamat követi – meg kell várni, amíg az implantátum becsontosodik és terhelhető lesz. Ez az időszak 2-6 hónap, betegtől függően.

  1. Végleges fogpótlás elkészítése és tökéletes mosoly

Amint a műgyökér terhelhető lesz, felkerül rá a végleges fogpótlás. Miután az orvos szabaddá teszi az implantátumot, és megtörténik az íny formázása, jöhet az utolsó lépés: a fogpótlás felhelyezése.

Fontos tudni, hogy ez korántsem a folyamat vége, ha ugyanis a páciens azt akarja, hogy az implantátum tartós legyen, akkor folyamatos kontrollra van szüksége, és be kell tartania a megfelelő szájhigiéniát is.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.