Miért olyan fontos a foghiány mielőbbi pótlása?

Azzal mindenki tisztában van, hogy amikor kiesik egy fog, vagy kihúzzák azt, akkor a hiányt pótoltatni kell. A kérdés csak az, hogy mikor. Mennyit lehet várni a foghiány pótlása előtt, hogy még ne alakuljanak ki súlyosabb következmények? A kérdésre adott válasz nagyon egyszerű: semennyit. Kivéve természetesen a gyógyulási időt egy fogeltávolítás után.
Hogy miért ez a „sietség”? Azért, mert minél tovább áll fenn a foghiány, annál több és komolyabb probléma alakulhat ki a szájon belül, ezt pedig lehetőleg meg kell előzni.

A foghiány pótlása nélkül esztétikai gondok jelentkeznek

A foghiány nem szép látvány, különösen akkor, ha szembetűnő helyről esett ki az adott fog. És itt nemcsak a frontfogakról beszélünk, hanem a kisőrlőkről is, egy nagy mosolyt ugyanis meglehetősen elcsúfít a foghíj. Ez pedig gátlásossá tehet, de akár egy munkát is jóval nehezebb lesz így megszerezni.
Éppen ezért fontos, hogy amint lehet, meg kell csináltatni a fogat, ami ráadásul az esztétikán kívül egyéb okok miatt is elengedhetetlen.

A foghiány miatt megbomlik a fogazat egysége

A foghiány pótlása nélkül megbomlik a fogazat egysége, ami többek között a rágóképesség csökkenéséhez, azon keresztül pedig rossz emésztéshez vezet. További gondot jelent, hogy a hiány melletti fogak lassan elkezdenek befelé dőlni, mert nincs, ami megtámassza őket, míg a szemközti fogak kiemelkednek. Az eredmény pedig a még meglévő fogak túlterhelése, ráadásul a rágóerő olyan irányokból éri őket, ami akár a fogágy szövetére is negatív hatással lehet.
Ez az egyenetlen terhelés odáig vezethet, hogy rágóízületi és állcsonti deformitás, kopás is kialakulhat, amit fájdalom kísérhet. Ami viszont már olyan következmény, aminek a kezelése meglehetősen összetett és hosszadalmas.

Nehezebb tisztíthatóság

Amikor a foghiány miatt a fogak bedőlnek, akkor nehezebb lesz a tisztításuk is, mert egyes részeket nem lehet rendesen elérni. Az ezekben a zugokban megtelepedő plakk idővel fogkővé alakul, ami ínygyulladáshoz vezethet, de a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kockázata is megnő.
A fenti problémák akár egyetlen hiányzó fog esetén is kialakulhatnak, ezért arra sem szabad legyinteni. Értelemszerűen minél nagyobb a foghiány, annál komolyabbak lehetnek a következmények, ezért érdemes a lehető leghamarabb cselekedni!

Scroll to Top