Csiszolás nélküli fogpótlás: kis foganyagveszteség, kedvezőbb ár

Nem egyszer találkozni olyan kéréssel, hogy valakinek fogpótlásra lenne szüksége, de nem akarja, hogy lecsiszolják a fogait. Természetesen ilyen esetekben is létezik megoldás: a csiszolás nélküli fogpótlás készítése. Ám ha nem a preparált fogakra kerül beragasztásra a híd, akkor a végeredmény statikailag gyengébb lesz, illetve nem is olyan tartós.

Bizonyos esetekben azonban elfogadható alternatívát jelenthet, amennyiben a páciens nem szeretne egy nagyobb és költségesebb beavatkozást.

Mikor készíthető csiszolás nélküli fogpótlás?

Csiszolás nélküli fogpótlás nem alkalmazható minden esetben. Alapvetően a kisebb foghiányok megszüntetésére találták ki, azaz egy darab hiányzó fog esetére akkor, ha a foghiány előtti és mögötti fogak még megvannak, és a köztük lévő áthidalandó távolság nem haladja meg az 1-1,2 centiméter. Feltétel továbbá, hogy a páciens normál harapással rendelkezzen, ha ugyanis túl erősen rág, akkor ez a lehetőség nem jöhet szóba a számára.

A csiszolás nélküli fogpótlással általában a kisőrlőket – bizonyos esetekben akár a nagyőrlőket is – lehet pótolni. Ha a hiány melletti valamely fogon előtte már korona volt, akkor viszont nem alkalmazható az eljárás.

Hogyan készül?

A csiszolás nélküli fogpótlás esetén a foghiány melletti fogakba egy-egy úgynevezett kazettát alakít ki a fogorvos. Miután ezzel elkészült, lenyomatot vesz, ami alapján a fogtechnikus elkészíti majd a hidat. Ez kerül beragasztásra a kazettákba, és ezzel gyakorlatilag el is készült a fogpótlás.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a csiszolás nélküli fogpótlás?

A csiszolás nélküli fogpótlás két nagy előnye, hogy viszonylag olcsó, illetve a hiány melletti fogakat nem kell lecsiszolni hozzá. Emellett teljesen fémmentes, és akár egy hét alatt elkészül, ha tehát fontos a gyorsaság, akkor ez egy jó választás.

A beavatkozás hátránya, hogy egy kevésbé stabil megoldásról beszélünk, vagyis nagyobb a sérülés esélye. Éppen ebből adódik az is, hogy egy ilyen fogpótlást pár évente cserélni kell, azaz, ha hosszabb távot nézünk, érdemesebb az implantátum beültetése mellett dönteni. Akkor sem javasolt ez a megoldás, ha a hiány melletti fogak teljesen egészségesek, mert kár lenne beléjük fúrni.

Ráadásul egy ilyen fogpótlásnál közelebbről nézve látszik, hogy a fog nem az ínyből nő ki, hanem rajta fekszik. Ezzel együtt a fogorvossal való konzultáció, valamint a páciens igényeinek felmérése után ezt az alternatívát is meg lehet fontolni.

Scroll to Top