Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a fogszuvasodást a gyermekeinknél?

 
A fogszuvasodás megelőzése  gyermekkorban
 
Nemcsak a cukros illetve savas italok járulnak hozzá a fogszuvasodás kialakulásához a gyermekeknél,  hanem például a cumis üveg használata, főleg esténként. Azokon a cumikon vagy evőeszközökön is ott maradhatnak a baktériumok, amiket előtte a szülők gondosan „lenyalnak”. Sokszor ugyanis úgy gondoljuk,hogy ezzel el van intézve a dolog. És tudjuk, hogy főleg kicsi gyerekeknél sokszor előfordul, hogy a szülő így próbálja minimálisan megtisztítani a kiskanalat, cumit és társait. A cukor és társai, amit megesznek, megisznak a gyerkőcök táptalaja a baktériumoknak, amik felelősek a későbbi fogszuvasodás kialakulásában.
 
Ha a tejfogak barnás színűek lesznek, sárgás lepedék képződik a fogacskákon, vagy érdessé válik a fogfelszín, akkor számolnunk kell a bajjal, mivel ezek mind a fogszuvasodás előfutárai.
Ezért fontos, hogy a szülő mindig alaposan vizsgálja meg a fogacskákat, mielőtt fogorvoshoz kell menni.
A gyerekek 3 éves korig túl kicsik, hogy fogászati vizsgálatra vigyük őket, ezért ez a szülő felelőssége, hogy a gyerek fogai alaposan meg legyenek tisztítva.
A fogszuvasodás megelőzése érdekében kerüljük a cukros üditőket, gyümölcsitalokat, helyette inkább vizet, tejet, vagy ízesítés mentes teát adjunk gyermekünknek. Emellett nem szabad megfeledkezni a tejfogak alapos tisztításáról sem.
 
A fogorvosi vizsgálat 3 éves kortól ajánlott. Ha ettől korábban már elkezdődnének a problémák, akkor természetesen mindenképpen kérjük szakember segítségét. Ebben az esetben viszont a gyereknek rendszeresen fogászati ellenőrzésre kell járnia.
A kezdeti szuvasodásokat időben kell kezelni, mielőtt a maradandó fogak kibújnának.
A fogtisztítás már az első kis fogak kibúvásától meg kell kezdődjön. A korai időszakban egy pamut ujjvédő segítségével tudjuk tisztítani a kibújt fogacskákat.
A már gyerekkorban gondosan ápolt fogsor a kulcsa a későbbi csillogó egészséges mosolynak. Fontos, hogy ha gyermekünk megkapta első fogkeféjét, akkor a szülő aktívan ellenőrizze a fogmosás alaposságát.
Ne felejtsük el a helyes fogmosási technikák megtanítását sem.
 

Scroll to Top