Mennyi idő után kerülhet korona az implantátumra?

implantátumra korona

A fogászati implantátumokat ma már egyre többen választják az elvesztett fogak pótlására. Ez nem is csoda, hiszen ez tekinthető a leginnovatívabb megoldásnak, ami kíméletes a még meglévő fogakhoz, és esztétikailag is egy szebb végeredményt biztosít. A gyakran hosszú időn át halogatott beavatkozás – azaz implantáció – után azonban rögtön felmerül a kérdés: „jó, de mikor kerül fel az i-re a pont, vagyis a műgyökérre a korona?”

Mint sok más esetben, itt is több tényezőtől függ, hogy mennyit kell várni a fogpótlás elkészítésével, és mikor lesz terhelhető az implantátum.

A gyógyulási időt ki kell várni

Hogy kinél milyen gyorsan gyógyul a műtét helye, és mennyi idő alatt következik be a csontregeneráció, az sokban függ a pácienstől. Egyrészt az adottságaitól – mindannyian ismerünk olyan személyt, aki egy sérülésből szinte pillanatok alatt felgyógyul, míg mások nem ennyire szerencsések. Másrészt az is sokat számít, hogy az orvos által javasolt előírásokat és teendőket ki mennyire tartja be, hiszen ezzel is felgyorsítható, vagy éppen lelassítható a gyógyulási folyamat.

Ezért is olyan tág a határ: 3-6 hónap kell ahhoz, hogy a műgyökér becsontosodjon, elérje a megfelelő stabilitást, és meg lehessen kezdeni a fogpótlást. De! Itt fontos még egy kitételt tenni: nem mindegy, hogy egy- vagy kétfázisú implantátumról beszélünk, ugyanis a kettőnél eltérhetnek a lehetőségek.

Az azonnali terhelés feltételei és következményei

A beültetés utáni terhelés a kétfázisú műgyökereknél viszonylag ritkán lehetséges – kivétel például az azonnali implantáció –, hiszen itt a műtét után az íny lezárásra kerül, és így történik a gyógyulás. Miután az implantátum felszabadítása megtörténik, még várni kell körülbelül 7-14 napot az íny teljes gyógyulásáig, és ezután következhet a fogpótlás. Az egyszakaszos műtétnél viszont más a helyzet: mivel az ilyen műgyökérnél nincs szükség ínyfelszabadításra, akár rögtön rákerülhet egy ideiglenes, ritkábban a végleges korona.

Ahhoz viszont, hogy egy implantátum azonnal terhelhető legyen, arra van szükség, hogy a csont nagyon jó minőségű és erős legyen, ami által a műgyökér elég stabilan áll majd a csontban, és nincs esély rá, hogy elmozduljon még a terhelés hatására sem. Ilyen eset lehet az azonnali implantáció, amikor a frissen eltávolított fog helyére kerül be a műgyökér. (Ami lehet egy- vagy kétfázisú.) Ha azonban a csontállomány nem megfelelő, nem elég sűrű és erős, illetve eleve csontpótlásra van szükség, érdemes kivárni a teljes gyógyulást, hiszen egy elhamarkodott fogpótlással akár a teljes implantációs folyamat veszélybe kerülhet.

A fentiekből is jól látszik tehát, hogy mennyi körülményt kell figyelembe venni az implantációt követő fogpótlással, illetve annak megkezdésével kapcsolatban.

Egyszakaszos, kétszakaszos, egyfázisú, kétfázisú: mi a különbség?

A fentiekben talán kissé zavaros lehetett, hogy mit is jelent pontosan az egy- és kétfázisú implantátum, és mit az egy- és kétszakaszos műtét. Természetesen nem olyan bonyolult a dolog, de a félreértések elkerülése érdekében, illetve azért, hogy tényleg képben legyünk a műgyökerekkel kapcsolatban, nem árthat némi tisztázás. Kezdjük is az elején!

  • Egyfázisú és kétfázisú implantátum: az egyfázisú műgyökér azt jelenti, hogy a csontba kerülős csavar és az implantátum fejrésze egyben van – one-piece implantátum –, vagyis az egész egyetlen darabból áll. A kétfázisú műgyökér ezzel szemben magából a csavarból – ez kerül a csontba –, és az úgynevezett felépítményből tevődik össze.
  • Egy- és kétszakaszos műtét: egyszakaszos műtétről akkor beszélünk, amikor az implantátumba nem egy zárócsavart helyeznek, hanem egy ínyformázó csavar kerül bele, azaz nem lesz lezárva az íny. Míg a kétszakaszos eljárás során a gyógyulás idejére egy zárócsavart kap a műgyökér, az íny felszabadítását követően pedig jöhet az ínyformázó csavar.

Talán mindez egy kicsit bonyolultan hangzik, de az implantációt megelőző konzultáció során minden tisztázásra kerül. Az egyes implantátumfajták, valamint a műtéti módszerek előnyei és hátrányai, a lehetséges kockázatok, egyszóval minden olyan kérdés, ami segíthet a legjobb döntés meghozatalában.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top