Mennyi idő után kell megismételni az egyes fogászati kezeléseket?

kezelések élettartama

Sokaknak valóban nagy elhatározás, hogy rászánják magukat a fogorvos felkeresésére. Van, akit a félelem tart vissza, mások egyszerűen a halogatásban jeleskednek, és természetesen az anyagi megfontolások is szerepet játszhatnak a döntésben. Ezért amikor végre elkészül az áhított fogpótlás, a páciensek egy része hajlamos azt hinni – vagy remélni –, hogy a beavatkozás egy életre szól. Pedig…

…a fogpótlások sem tartanak örökké!

Ki ne szeretné, ha a rengeteg ráfordított idő, energia és költség után a kész fogpótlással – vagy egyéb esztétikai kezeléssel – már semmi teendő nem lenne, és egy egész életen át kitartana? Sajnos azonban a legtöbb esetben nem ez a helyzet. Talán kissé sarkosak lesznek a példák, de gondolj csak bele, hogy néhány év után a telefonodat is lecseréled, és a lakást is ki kell festeni időről időre. Sőt, az évek múlásával a saját fogaidon is megmutatkozik a kor: sárgásak lesznek, a zománc elvékonyodik stb.

Ugyanez a helyzet a fogászati beavatkozásokkal is. Mert tény, hogy a ma használt anyagok valóban kiváló minőséget képviselnek, illetve az alkalmazott eljárások is folyamatosan fejlődnek, de itt is igaz az örök érvényű kijelentés: semmi nem tart örökké!

„Na jó, de a nagyi harminc évig használta ugyanazt a protézist!” – veted most közbe. Ez előfordulhat, de szinte biztos, hogy az a fogsor már egyáltalán nem volt kényelmes, és valószínűleg a látványa sem volt éppen szívderítő. Márpedig fontos, hogy a protézis jól illeszkedjen és tapadjon, valamint az is számít, hogyan néz ki. De akkor mennyi az annyi?

Mennyi ideig tart ki egy-egy fogászati beavatkozás, illetve fogpótlás?

Ez beavatkozástól és fogpótlástól függ. No meg attól a sokat hangoztatott szájhigiéniától, és az is közrejátszik benne, hogy mennyire lelkiismeretesen jársz el a fogászati kontrollra. Hogy konkrétabb számokat szeretnél? Azt már biztosan észrevetted, hogy az egyes kezelések élettartamánál mindig egy tól-ig időtartamot adunk meg. Nézzünk egy példát: az esztétikus fogtöméseknél ez az intervallum 7-10 év (ennyit ír a szakirodalom), de! Elképzelhető, hogy valakinél már öt év után cserélni kell, másnál pedig tizenöt évig sincs vele gond. Ugyanez a kivehető protézisekre is igaz: bár létezik egy hozzávetőleges „életciklusuk”, de ez javításokkal, alábéleléssel, illetve a helyes ápolásukkal kitolható.

Ezért is hangsúlyozzuk folyamatosan – még ha egy kicsit unalmas is – a helyes szájápolás fontosságát. Legyen az egy fogászati korona, vagy egy részleges kivehető fogsor, nagyon sokat tehetsz te magad is azért, hogy minél tovább használhasd. Ehhez ráadásul pontos útmutatást is kapsz az ellenőrzések során, ha pedig valamilyen probléma adódna, azt egyébként is jobb az elején elkapni!

Scroll to Top