Fogtömés után: mikor lehet enni?

fogtömés után

A fogtömés, amit ma már esztétikus, fehér kompozit anyagokkal végeznek, az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás. Ezt az a tény is alátámasztja, hogy átlagosan körülbelül három tömött fog van minden felnőtt magyar szájában. A kezelés viszonylag gyorsan elvégezhető, amennyiben nem adódik semmilyen komplikáció: alig fél óra kell ahhoz, hogy a fogszuvasodás által okozott problémát megszüntesse a fogorvos.

De mi a teendő fogtömés után? Mikor lehet enni, és mire kell ezenkívül odafigyelni?

Mennyi idővel lehet enni fogtömés után?

A fényre kötő kompozit tömésekre jellemző, hogy gyakorlatilag rögtön készen vannak, amint az orvos befejezi rajtuk a munkát. Vagyis nem kell arra várni, hogy megszilárduljanak, ez az UV-fény hatására ugyanis megtörténik. Miért fontos ez? Azért, mert annak idején az amalgám tömések esetén valóban létezett egy olyan szabály, hogy néhány órán át tilos volt az étkezés, az anyagnak ugyanis kellett némi idő, amíg véglegesen megkötött.

Akkor fogtömés után azonnal ehetek? A helyzet az, hogy NEM! Ennek pedig nagyon egyszerű oka van: az érzéstelenítés! Vagyis addig, amíg tart a hatása, kerülni kell az étkezést, ellenkező esetben előfordulhat, hogy félrenyelsz, vagy megharapod a szád, hiszen nem érzed a kezelt a területet. Szóval jó biztosra menni, és fogtömés után kivárni azt a 2-4 órát, ami azért lássuk be, nem nagy áldozat! Hogy mit ehetsz, azzal kapcsolatban sincs megkötés, de a saját fogaidra vonatkozó tanácsokat itt sem árt megfogadni: a fogad nem sörnyitó, és a dió feltörésére is létezik külön eszköz!

És mi a helyzet a fogmosással? Azzal meddig kell várni?

Fogtömés után nincs szükség semmiféle extra elővigyázatosságra, és már aznap este moshatsz fogat. Sőt, nemcsak szabad, de kell is fogat tisztítani, különösen abban az esetben, ha a 2-4 óra leteltével étkeztél is. Azért persze érdemes a szokásosnál egy kicsit óvatosabbnak lenni, amit valószínűleg úgyis megteszel, hiszen először egy kicsit furcsa lesz majd az új tömés. De viszonylag gyorsan meg fogod szokni, és utána már megy minden, mint a karikacsapás.

Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy nem tökéletes a tömés – mondjuk túl magas –, akkor mindenképpen menj vissza a rendelőbe! Ugyanez igaz arra az esetre is, ha fájdalmat tapaszatlasz, ami pár nap után sem múlik el. Ha odafigyelsz rá, a fogad fogtömés után is sokáig használható lesz még, ha viszont elhanyagolod, egy másik helyen újra szuvasodásnak indulhat.

Scroll to Top