Fogpótlási lehetőségek teljes fogatlanság esetén

teljes fogatlanság

A teljes fogatlanság amellett, hogy a rágófunkció elvesztésével jár, lelkileg is igen megterhelő lehet. Szerencsére ma már rengeteg lehetőség áll pácienseink előtt, amik közül mindenki az elvárásai és a pénztárcája szerint választhat. Ráadásul a modern technológiáknak köszönhetően attól sem kell tartani, hogy az olcsóbb megoldások kevésbé esztétikusak, vagy hogy nem töltik be maradéktalanul a funkciójukat, hiszen egy napjainkban készült kivehető fogsor minősége nem összehasonlítható a 10-20 évvel ezelőtti protézisekkel.

Ennyi bevezető után vágjunk is bele, és nézzük meg, hogy teljes fogatlanság esetén milyen fogpótlási módszereket javasolunk pácienseinknek!

A nagy klasszikus, a hagyományos akrilát protézis

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni a hagyományos kivehető fogsort, ami sokaknak segített már visszaadni a rágás és a felszabadult mosolygás örömét. Ennek a módszernek az az egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag mindenkinél kivitelezhető, és költségben is verhetetlen: teljes fogatlanság esetén ez a fajta protézis tekinthető ár/érték arányban a legjobbnak.

További előnye, hogy nagyon tartós, sőt, javításra, valamint igazításra is van mód, ha valami történne vele. Amire egyébként a csontok, valamint az íny változásai miatt idővel mindenképpen szükség is lesz. Ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni, hogy néhány esetben gondot okoz a protézis megszokása, ezért ezt az eshetőséget is számításba kell venni.

Teljes fogatlanság megszüntetése rugalmas fogsorral

A kivehető protéziseknek létezik egy következő, magasabb szintje, méghozzá a rugalmas kivehető fogsorok. Jellemzőjük, hogy az anyag szerkezetének köszönhetően sokkal gyorsabb a megszokásuk, mert könnyebben idomulnak az ínyhez. Ez a megoldás egy kicsit drágább, mint az akrilát, de hosszú az élettartama, szinte törhetetlen, és mivel biokompatibilis, ezért nem allergizál.

Stéges kivehető fogpótlás

A költséghatékony stéges fogsor átmenetnek tekinthető a fix és a kivehető fogpótlások között: kivehető, hiszen nincs fixen rögzítve, ugyanakkor stabilan fekszik a 2-4 beültetett implantátumon, pontosabban egy speciális felépítményen, az úgynevezett stégen. Ennek köszönhetően elfelejtheted a fogsorragasztót, illetve ez a megoldás kevesebb csontállomány esetén is alkalmazható.

Implantátumra készített fix körhíd

A teljes fogatlanság megszüntetésének legmodernebb módja az implantátumokra készített fix körhíd. Állcsontonként 6-8 műgyökeret ültetünk be – hogy miért kell ennyi, arról korábban már írtunk –, és ezekre kerül rögzítésre a fix körhíd. Fontos: ez a megoldás csak akkor kivitelezhető, ha rendelkezel elég csontállománnyal, vagy elvégezhető nálad a csontpótlás.

All-on-4, azaz négy műgyökéren rögzített fogsor

Az All-on-4 fix fogsor egy valóban forradalmi megoldás: 4 – ritkábban 6 – speciális szögben beültetett implantátum biztosítja az alapot a stabil fogpótláshoz. És ami a legjobb, hogy akár néhány napon belül kaphatsz rá egy ideiglenes hidat, így szinte azonnal élvezheted a teljes fogpótlás előnyeit.

Honnan tudhatom, hogy nekem melyik lesz a legjobb megoldás teljes fogatlanság esetén?

Ahhoz, hogy kiderüljön, melyik lehet számodra a legjobb választás teljes fogatlanság esetén, elég 3 viszonylag egyszerű kérdést megválaszolnod:

1. Milyen az általános egészségi állapotod: amennyiben nem áll rendelkezésre erős, illetve megfelelő mennyiségű csontállomány, és csontpótlásra sincs mód, a normál implantáció nyilvánvalóan nem jöhet szóba. Viszont ekkor is van mód rögzített fogsor készítésére: az All-on-4 és a stéges fogpótlás jelentik ilyenkor az alternatívákat.

2. Mennyi idő alatt szeretnél tökéletes mosolyt: ha rá tudod szánni az időt, akkor egyértelműen az implantáció felé hajlik a mérleg nyelve. Ha azonban valamiért sürgős a dolog, akkor inkább a kivehető fogsorokban érdemes gondolkodnod, amik akár 2 hét alatt elkészülhetnek.

3. Mit enged meg a pénztárcád: ez bizony egy fontos kérdés, és ugyan lehetne szemérmeskedni, de a tények azok tények. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy állcsontonként 6-8 műgyökér beültetését kifizesse, amire még természetesen el kell készíteni a körhidat is. De, mint fentebb írtuk, a stabil fogsor ebben az esetben sem elérhetetlen: stéges protézis esetén csupán 2-4 implantátum kell, illetve az All-on-4 is jó opció lehet.

Tudjuk, hogy ez egyszerre túl sok információ, ezért szeretettel várunk egy személyes konzultációra!

Scroll to Top