Protézis ápolása: ami tilos!

protézis ápolása

A kivehető fogsorok helyes ápolását egy hosszabb cikkben mutattuk be: ebben minden hasznos információt megtalálsz, amit érdemes megfogadnod a protézisek tisztításával kapcsolatban. És ha létezik követendő gyakorlat, akkor természetesen olyan szerek és eszközök is vannak, amiket érdemes messzire elkerülni, mert a használatuk jelentősen károsítja a fogpótlást. Hogy mik is ezek, azt vesszük most sorba.

A konyhai dörzsit jobb elfelejteni!

Igaz ugyan, hogy a műfogsor egy keményebb sörtéjű kefével minden további nélkül tisztítható, de! A konyhai dörzsit nem a protézis súrolására találták ki, pláne nem a fémből készült változatot. Az ilyen durva anyagok ugyanis könnyen felsérthetik a fogsor felszínét, ez pedig még akkor is gond, ha az így keletkezett apró karcolások szabad szemmel nem láthatók, azaz esztétikailag nem zavarók. Hogy miért? Mert az ilyen porózus felületeken sokkal könnyebben megtapad a lepedék, ami idővel fogkővé alakul, és elcsúfítja az oly vágyott fogpótlást.

A protézisek tisztítására a különféle gyártók mára már speciális eszközöket fejlesztettek ki, amik nagy biztonsággal alkalmazhatók. A megfelelő, rendszeres ápolás mellett megelőzhető a fogkő kialakulása, és a hangsúly végül is ezen van. Mert ha egyszer már megjelent, akkor azt csak profi berendezésekkel lehet eltávolítani.

Fertőtlenítők, vízkőoldók, fehérítők? Még véletlenül se!

A kivehető fogsorok a saját fogakhoz hasonlóan hajlamosak az elszíneződésre, de erre a problémára nem a háztartásban is megtalálható szerek jelentik a megoldást. Ennek több oka is van: egyrészt mert roncsolják, gyengítik a protézis szerkezetét, hiszen gyakran maró hatású összetevőket tartalmaznak. Másrészt ezek az anyagok beivódhatnak a fogpótlásba, és így közvetve az egész emberi szervezetre veszélyesek lehetnek.

A makacsabb szennyeződések eltávolítására a fogsortisztító tablettákat érdemes rendszeresíteni. Ha pedig ezek már nem hozzák a kívánt hatást, meg lehet kérdezni a fogorvost, hogy ilyenkor milyen módszer lehet hatásos.

Szódabikarbóna: igen vagy nem?

A szódabikarbónát sok helyen ajánlják mint olcsó házi praktikát a protézis ápolása kapcsán. Csakhogy ez az anyag is szemcsés, ezáltal felületi sérüléseket okozhat, azt pedig fentebb már leírtuk, hogy ezzel mi a baj. Ráadásul nem fogja kifehéríteni a fogsort, ugyanúgy, mint ahogy a fogkrémek sem, ezért felesleges velük próbálkozni.

Forró helyett langyos víz

Végezetül még egy praktikus tanács: a protézis ápolása során a forró vizet is kerülni kell, mert eldeformálódhat tőle a fogsor!

Scroll to Top