Lyukas fog: miért alakul ki, és hogyan előzhető meg?

lyukas fog

A lyukas fog, más néven a fogszuvasodás elsősorban a megváltozott táplálkozási szokások, valamint a rossz szájhigiénia következtében alakul ki. A többszörösen feldolgozott élelmiszerek, a cukros, illetve szénsavas üdítők, a szénhidrátok, a futtában bekapott reggelik és ebédek mind-mind olyan tényezők, amik nagyban hozzájárulnak a fogak romlásához. Ezért is számít ma népbetegségnek a szuvasodás, de nemcsak hazánkban, hanem a világ más pontjain is.

Ezúttal azt boncolgatjuk, hogy mi áll a lyukas fog hátterében, és hogy hogyan lehet megelőzni a káros folyamatok beindulását.

Mi vezet a lyukas fog kialakulásához?

Mint ahogy a bevezetőben már írtuk, a fogszuvasodás alapvetően két tényező együttes megléte miatt alakul ki: az egyik a helytelen táplálkozás, a másik az ehhez párosuló lazább szájhigiénia, vagyis a fogmosások kihagyása. Fontos azonban tudni, hogy itt nem arról van szó, hogy valaki egyáltalán nem mos fogat, hanem arról, hogy ki-kihagy alkalmakat, de akár teljes napokat is. Sőt, napi egy mulasztás is elég lehet ahhoz, hogy beüssön a baj, ezért kell odafigyelni a helyes szájápolásra!

De lássuk, mi is történik, amikor elbliccelünk egy fogmosást!? Ilyenkor a szájban található baktériumok megtapadnak a fogakon lerakódott plakkban, majd a cukrok lebontásával savakat „állítanak elő”. Ezek a savak pedig lebontják előbb a fogzománcot, majd haladnak tovább a dentin és a fogbél felé, azaz így jön létre a lyukas fog.

Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?

Ha már ismerjük a lyukas fog legfőbb okozóit, akkor nem nehéz megfejteni, hogyan lehet megelőzni a szuvasodást. Természetesen a megfelelő szájhigiéniával, ami nem csupán a fogmosásból áll, hanem többek között fogselyem használatából, rendszeres fogászati kontrollból, valamint szájvizek kúraszerű alkalmazásából.

A helyes táplálkozásra szintén oda kell figyelni, ha meg szeretnénk őrizni a szép mosolyt. Elsősorban nem is az számít, hogy mindig egészségesen együnk, hiszen lelkiismeretes ápolás mellett a csokiimádók is megőrizhetik fogaik épségét. Viszont törekedni kell rá, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, lehetőleg friss élelmiszereket fogyasszunk, ezek ugyanis belülről erősítik meg a fogakat, és ellenállóbbá teszik őket a külső hatásokkal szemben.

Scroll to Top