Láz foghúzás után: okok és teendők

láz foghúzás után

Bár a fogak eltávolítását ma már lehetőség szerint igyekeznek elkerülni a fogorvosok, mégis előfordul, hogy nincs más megoldás: a fog annyira károsodott, hogy a gyökérkezelés sem mentheti meg. Ilyenkor ez a fájdalommentes beavatkozás marad az egyedüli lehetőség, amitől egyáltalán nem kell tartani, hiszen az érzéstelenítésnek köszönhetően szinte semmit nem lehet érezni az egész procedúrából.

Arra azonban fel kell készülni, hogy a zsibbadás elmúltával néhány kellemetlen, de átmeneti tünet jelentkezhet, és nagyon ritkán előfordulhat láz foghúzás után. Hogy ilyenkor mi a teendő, és milyen okok állhatnak a háttérben, azt megtudhatod, ha tovább olvasol.

Láz foghúzás után: mitől alakulhat ki?

A láz foghúzás után egy viszonylag ritka következmény és mellékhatás, de természetesen nem szabad félvállról venni, mert ha mégis jelentkezik, akkor az valamilyen gyulladásos folyamatra, fertőzésre utalhat. Ezért is tanácsos minél előbb felkeresni a fogorvost, aki szükség esetén antibiotikumot ír fel rá, illetve röntgent is készít, hogy megnézze, mi zajlik pontosan a húzás helyén. Megijedni persze nem kell, mert az antibiotikumos kezelés a legtöbb esetben segít, és nincs szükség további beavatkozásra, de azért jobb biztosra menni.

Hogy miért? Mert előfordulhat, hogy a húzás helye begyullad, de az sem ritka, hogy eleve gyulladásban lévő fogat kell eltávolítani. Ha ez a helyzet, akkor még a húzás előtt el kell kezdeni a gyógyszer szedését, és általában az érzéstelenítőből is nagyobb dózist kap a páciens, hogy biztosan ne érezzen fájdalmat az eljárás során. A másik eshetőség, hogy a húzás során megnyíló ereken keresztül kórokozók jutnak a véráramba, és ez okoz problémát, de az antibiotikum ezen is segít.

Láz foghúzás után akkor is előfordulhat – jellemzően néhány nap elteltével és fájdalom kíséretében –, ha a seb elfertőződik, illetve a sebet lezáró vérrög kiesik, szétesik. Erre sokszor dohányosoknál kerül sor, ha ez a káros szokás rossz szájhigiéniával párosul, illetve ha nagyon roncsolt fog eltávolításáról van szó, az antibiotikum azonban az ilyen esetekben is hatásos szokott lenni.

Mi a teendő, ha a fog eltávolítása után láz jelentkezik?

Mint fentebb írtuk, vissza kell menni a kezelőorvoshoz, aki megnézi, mi a helyzet a sebbel, és ennek fényében dönt a további lépésekről.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top