Fogsorfóbia: miért tartanak sokan a protézistől?

fogsorfóbia

A kivehető fogsor számtalan asszociációt indít el az emberekben, és ezeknek egy része nem éppen kellemes. A protézis öreges, kényelmetlen a hordása, soha nem lehet megszokni, csak hogy néhányat említsünk a leginkább elterjedt ellenérvek és félelmek közül. Pedig ezek az állítások egytől egyig megcáfolhatók, mégis hosszú ideje tartják magukat, nem csoda tehát, ha létezik az úgynevezett fogsorfóbia, vagyis az az állapot, amikor valaki irracionális félelmet érez a kivehető protézisektől.

Hogy mitől alakult ki ez az idejétmúlt nézet, és mit lehet tenni ellene, azzal kapcsolatban osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Milyen okok állhatnak a protézistől való félelem hátterében?

Hogy ki miért tart a protézisektől, az nyilvánvalóan mindenkinél más és más, de van pár olyan ténynek gondolt tévhit, amik táplálják ezt az ellenérzést. Lássuk, hogy mi az öt leggyakoribb probléma, amikre fogsorfóbia esetén hivatkoznak a páciensek!

  • Attól való félelem, hogy társaságban – egy vacsora során, a barátokkal töltött idő alatt stb. – kiesik vagy elmozdul a műfogsor.
  • A protézissel bizonyos ételeket el kell kerülni, vagyis nagy lemondással jár.
  • Ezt a fajta fogpótlást soha nem lehet megszokni, mindig kényelmetlen lesz és fájdalmat okoz, töri az ínyt.
  • Mindenki azonnal kiszúrja majd a fogsort, és ez nagyon kellemetlen.
  • A protézis öregít, idősebbnek látszik tőle az ember.

Természetesen mondanunk sem kell, hogy ezek pusztán ürügyként szolgálnak, hiszen mindegyik állítás könnyedén megcáfolható, amit meg is teszünk.

Hogyan küzdhető le a fogsorfóbia, vagyis miért nem kell tartani a protézistől?

Egy jó fogorvos türelmesen és empatikusan válaszol minden egyes kérdésre, ami a protézisek kapcsán felmerül, és ezzel segít, hogy a fogsorfóbia ne okozzon a fogatlanságból eredő újabb nehézségeket. Íme tehát a legfontosabb tévhitek cáfolata, hogy könnyebb legyen a döntés!

A kivehető fogsorok ma már teljesen személyre szabottan készülnek, ezért tökéletesen illeszkednek, és nem fognak elmozdulni, mi több, némi gyakorlás után az étkezés és a beszéd is könnyen megy velük. Ha ez mégsem megnyugtató, akkor egyrészt ott a fogsorragasztó, másrészt az implantátumon rögzített protézisek – úgynevezett teleszkópos fogsorok – is rendelkezésre állnak alternatívaként.

Mivel a napjainkban használt anyagok a legmodernebb technológiával készülnek, a fogsorok egyáltalán nem feltűnőek. Pácienseink közül sokan számolnak be arról, hogy az ismerőseik észre sem veszik, hogy protézist viselnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fogsorok természetesek, egyáltalán nem öregítenek, a fogatlanság viszont igen, ezért érdemes minél előbb pótoltatni az elvesztett fogakat!

Scroll to Top