Milyen előnyöket kínál a fémkerámia korona?

Napjainkban a fogpótlások közül még mindig a fémkerámia tűnik a legnépszerűbb megoldásnak. Ennek valószínűleg a kedvező ár/érték arány, illetve a tartósság az elsődleges okai, de ezeken kívül is szólnak még érvek a fémkerámia koronák és hidak mellett.

1. Jó az ár/érték aránya

Igaz, hogy a fogpótlásoknál, különösen az első fogakra kerülő koronák esetén az esztétikum egy igen fontos szempont, de egyáltalán nem mindegy, hogy mennyibe is kerül ez a „szépség”. A fémkerámia koronák ára a többi megoldással (cirkon és teljes porcelán) összehasonlítva a legkedvezőbb, ezért ma is sokan választják a sérült fog pótlására ezt a lehetőséget.
Nincs ebben semmi szégyellnivaló, az ár igenis lehet meghatározó érv, ráadásul egy fémkerámia koronával az esztétikumról sem kell lemondani, tehát nem arról van szó, hogy az olcsóbb egyben sokkal rosszabb is.

2. Erős és tartós

Különösen a rágózónában, azaz az őrlőfogakon fontos, hogy a fogpótlás ellenálló és erős legyen, hiszen számtalan megpróbáltatásnak lesz kitéve az évek során. A fém alapra készült korona legnagyobb előnye éppen a tartósság, a stabilabb illeszkedés, és az, hogy jól bírja a strapát, jobban, mint más típusú megoldások.
Ebből az is következik, hogy a fémkerámia koronától hosszabb élettartam is várható, de mondanunk sem kell, hogy csakis a megfelelő ápolás mellett.

3. Jó esztétikai hatást nyújt

A fémkerámia koronák nem az esztétikum terén teljesítenek a legjobban, de pánikra semmi ok! Ma egy fémkerámia korona már nem ugyanaz, mint akár tíz évvel ezelőtt volt, az anyagok és a gyártási technológia ugyanis annyit fejlődtek, hogy szinte meg sem lehet mondani, hogy fogpótlásról van szó.
A fémkerámia koronákra is igaz, hogy esztétikus fogpótlások készíthetők velük: a fémre égetett kerámiaréteg teljesen elleplezi a fémvázat, míg a vállas csiszolással előkészített foghoz úgy illeszkedik a korona, hogy az átmenet szinte észre sem vehető.
Az egyedüli gondot az áttetszőség hiánya jelentheti, a fémváz ugyanis nem engedi át a fényt, ezzel együtt a fémkerámia korona így is kitűnő alternatíva a fogpótlásban.

Scroll to Top