Fogápolás egyszerűen, de helyesen

fogápolás fogkefével

A fogak kulcsfontosságú szerepet játszanak a mindennapokban, hiszen nemcsak az ételt rágjuk meg vele az emésztést segítve, de a társadalmi szerepe is jelentős. Az állásinterjúkon, a párkeresésnél, de még a fotókon is fontos, hogy mosolyunk önbizalmat sugározzon. Ez pedig csak úgy érhető el, ha fogaink egészségesek: tehát fogápolás által.

Ennek eléréséhez azonban szükséges megtenni a megfelelő lépéseket. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a helyes szájápolási szokások kialakítása. Cikkünkben megmutatjuk ennek a menetét és kitérünk néhány hétköznapi tippre is.

​A szájhigiénia a helyes fogmosással kezdődik

Étkezés után a fogak felszínén egy olyan biofilm-réteg keletkezik, ami a táplálék és a nyál keverékéből jött létre. Az itt megtapadó lepedék azonban nagy szerepet játszik a szájhigiéniában és a fogak szuvasodásában nemcsak a fogfelszínen, de a fogközökben és akár a fog belsejében is. A szájban lévő baktériumok ugyanis ezeket az anyagokat alakítják át savakká, ami igazán káros lehet. Emellett ínygyulladással is számolhatunk, ami fogágybetegségeket és a fogak elvesztését is előidézheti hosszabb távon.

​Hogyan kell jól fogat mosni?

A fogápolást érdemes puha sörtéjű, kisebb és rugalmasabb fejű fogkefével végezni, hiszen nem az erős dörzsölés a lényeg, hanem az alaposság. Az erős sörtéjű fogkefék ugyanis koptatják a fogzománcot: legyen szó kézi vagy elektromos fogkeféről.

Először a fogak tövét érdemes megtisztítani a 45°-os szögben tartott fogkefével a szájápolás kezdetén. Javasolt a mozdulatokat lágyan körkörösen, vagy szintén lágy, függőleges mozdulatokkal végezni, hiszen itt a legerősebb a lepedékképződés.

Ezután jöhet a fogak oldala: a rágófogakat körkörös mozdulatokkal tisztíthatjuk meg, azonban a metszőfogak esetén érdemes az ínytől távolodó függőleges mozdulatokat tenni. Ha végeztünk kívül és belül is, akkor a vízszintesen mosható rágófelszínt se hagyjuk ki!

Miután készen vagyunk, akkor fontos teendő még a nyelv megtisztítása is. Az itt lerakódott lepedék ugyanis elősegíti a szájhigiénia romlását, ezért ajánlott eltávolítani az erre alkalmas fogkefével vagy nyelvtisztítóval. Ha tehetjük, naponta legalább kétszer mossunk fogat úgy, hogy legalább 3-4 percet szánjunk rá az alapos tisztításra.

​Miért fontos a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe használata?

A fogmosással a legtöbb szennyeződés eltávolítható, azonban a fogak között ott maradhat a lepedék. Amennyiben a bölcsességfogak miatt a fogsor még össze is torlódott, úgy különösen figyelni kell erre a problémára. A lepedékből ugyanis könnyen szuvasodás keletkezhet, amit kívülről talán nem is olyan könnyű észrevenni.

Hogyan tartsuk tehát tisztán a fogközöket? A legegyszerűbb, ha naponta egyszer, lefekvés előtt fogselyemmel tisztítjuk meg ezt a területet. Csupán pár percet vesz igénybe, azonban hosszabb távon igazán megtérül a ráfordított idő.

Ha viszont inkább fogköztisztítóval dolgoznánk, akkor fontos, hogy többféle méretet is tartsunk otthon. A keféknek ugyanis különféle méretű fogközökbe kell beférkőznie úgy, hogy az íny fölött éppen beférjen a fej.

A helyes fogápolás tehát adott, azonban ha szeretne elmélyülni a témában, akkor ajánlott dentálhigiénikus felkeresése. A Duna Dental fogászat Budapest belvárosában, könnyen megközelíthető helyen várja Önt egy személyes konzultációra! A dentálhigiéniai szaktanácsadáshoz bejelentkezés szükséges!

Scroll to Top