Kismamák szájhigiéniája: ezekre figyelj oda a terhesség alatt!

kismamák szájhigiéniája

Szerencsére ma már egyre több kismama van tisztában vele, hogy a terhesség alatt sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. És az is mind szélesebb körben ismert, hogy a várandósság nem egyenlő néhány fog elvesztésével, ugyanis a kellő gondoskodás mellett a fogak egészsége mindvégig megőrizhető. De mit kell ehhez tenni? Mire kell vigyáznod, hogy a kilenc hónap végére is ugyanolyan szép maradjon a mosolyod?

A várandós nők nagy százalékát érinti a terhességi ínygyulladás

Sajnos a hormonális változások miatt az egyik leggyakoribb fogászati probléma a várandósság alatt az íny gyulladása. Ebben az időszakban ugyanis megnő a véráramlás, aminek következtében az íny sokkal fogékonyabbá válik a különféle betegségekre, és többek között olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a terhességi ínyduzzanat, valamint az íny túlburjánzása.

Önmagukban már a felsorolt szimptómák is aggasztóak lehetnek, azonban az a helyzet, hogy kezelés nélkül akár gócok is kialakulhatnak, ezek a gócok pedig a baba egészségét is veszélyeztethetik. Ezért tartjuk lényegesnek, hogy ebben az időszakban még inkább odafigyelj a fogaidra, és a szokásosnál is komolyabban vedd a szájápolást.

Mire figyelj oda várandósság alatt?

A terhesség során egyrészt be kell tartanod a régi rutint, de új eszközöket is érdemes bevetni a fogaid tisztítása során. Lássuk, hogy milyen kezelések segíthetnek a fogászati problémák megelőzésében!

  • Ha eddig még nem tetted meg, akkor cseréld le a fogkeféd egy puhább sörtéjű változatra, hiszen az íny ebben az időszakban sokkal érzékenyebb, egy durva fogkefe pedig könnyen felsértheti.
  • A fogmosást egészítsd ki fogselyem és fogköztisztító kefe használatával!
  • Ne feledkezz el a fogkefe rendszeres cseréjéről, amit érdemes gyakrabban megtenned – a szokásos 3-4 helyett 2-3 havonta.
  • Érdemes rendszeresen leszedetni a fogkövet, illetve fogtisztításra járni.
  • Figyelj oda az egészséges táplálkozásra, ami a terhességi cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárul.
  • A fogzománc sérüléseinek elkerülése érdekében a reggeli rosszullétek után várj a fogmosással, illetve öblítsd ki a szád sima vízzel, hogy a saverózió ne okozzon problémát.
  • Kérd ki a fogorvos tanácsát azzal kapcsolatban, hogy milyen szájápolási termékeket lehet és nem lehet használni!

Ha a fenti tanácsokat betartod, akkor jó esély van rá, hogy nem lesz szükséged nagyobb beavatkozásra a terhesség alatt, és eggyel kevesebb dolog miatt kell majd aggódnod.

Scroll to Top