Fájdalommentes foghúzás: mi a kulcsa?

fájdalommentes foghúzás

Mi jut először az eszedbe a foghúzásról? Valószínűleg semmi kellemes: vagy neked voltak már rossz élményeid ezzel a beavatkozással kapcsolatban, vagy egy családtagodtól, barátodtól hallottál horrorral felérő történeteket róla. Sajnos nagyon is elképzelhető, hogy régen, amikor nem a betegközpontúság vezérelte az orvosokat, és az érzéstelenítők sem voltak ennyire hatékonyak és modernek, a beteg fogak eltávolítása felért egy tortúrával. De szerencsére ma már más a helyzet: a fájdalommentes foghúzás az alap, hogy erre a nem kedvelt eljárásra se gondoljanak rossz emlékként a páciensek.

Fájdalommentes foghúzás: mit érezhetsz közben?

A fájdalommentes foghúzás nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fogsz érezni semmit. Van, aki már a szurikat nagyon rosszul éli meg, miközben azokat egy eleve érzéstelenített területre adjuk be. (Igen, a jóízű zseléről van szó, amit az ínyedre teszünk az injekció előtt.) Másokat a ropogó, recsegő hangok zavarnak, amiket a beavatkozás során esetenként hallani lehet, illetve előfordulhat nyomó, feszítő érzés is, amikor az orvos a fogók segítségével kiveszi a fogat. A lényeg azonban az, hogy éles fájdalmat nem tapasztalsz majd, vagyis a címben egyáltalán nem túloztunk.

Hogyan tesszük fájdalommentessé a foghúzást?

Annak, hogy a fogak eltávolítása ma már csak minimális kellemetlenséggel jár, több oka is van. Lássuk, hogy mik ezek!

  • Addig nem kezdjük el a beavatkozást, amíg teljesen el nem érzéstelenítettük a területet. Ehhez ki kell várni a szükséges hatóidőt a szuri után, de a biztonság kedvéért ellenőrizzük is, hogy kellően elzsibbadt-e a terület.
  • Többféle érzéstelenítőt tartunk, és ezek közül a számodra legmegfelelőbbet választjuk ki.
  • Amennyiben a foghúzás alatt fájdalmat érzel, újabb érzéstelenítőt adunk, hiszen mindenki másképpen reagál ezekre a szerekre. Ehhez persze elengedhetetlen a jó kommunikáció!
  • Fontos az is, hogy a megfelelő technikákat és eszközöket alkalmazzuk: a különféle fogak eltávolításához más-más fogó szükséges, ha pedig letört a fog koronai része, emelőket kell használni.
  • A hangok, amiket a beavatkozás során hallasz, félelmetesek ugyan, de együtt járnak a fog kilazításával. Nyomó, feszítő érzés szintén előfordulhat, de ettől sem kell parázni.

A fájdalommentes foghúzás után elmondjuk, hogy mire kell odafigyelned, és ha minden rendben, akkor néhány napon belül a seb szépen begyógyul.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top