Kismamák fogászati kezelése: legyen gyönyörű mosolyod a terhesség alatt is!

A kismamák fogászati kezelése kapcsán hosszú időn keresztül tartotta magát két tévhit, amik sajnos akár a fogak idő előtti elvesztéséhez is vezethettek. Az egyik ilyen hiedelem az volt, hogy a terhesség alatt tilos bármilyen fogászati beavatkozást elvégezni. A másik pedig, hogy a várandósság alatt teljesen természetes, ha kiesik egy-két fog, ez ugyanis vele jár.

Szerencsére ma már egészen más a helyzet, és a megfelelő tájékoztatásnak, illetve a rendszeres fogászati kontrolloknak köszönhetően a kismamák gyönyörű mosollyal várhatják a kicsi érkezését. Ezért azonban nekik maguknak is tenniük kell, méghozzá a következőket.

1. Megelőzés

Bár bizonyos kezelések a terhesség alatt is elvégezhetők, a legfontosabb mégis az, hogy a leendő anyuka egészséges fogakkal vágjon neki a várandósságnak. A 9 hónap ugyanis a hormonális változások miatt az íny egészsége szempontjából egy igen nehéz időszak, megnő ugyanis a terhességi ínygyulladás esélye.

Éppen ezért a fő hangsúly a megelőzésen van: először is érdemes a rossz fogakat még a terhesség előtt kezeltetni, és a megfelelő szájhigiénia elsajátítása is lényeges.

2. Kismamák fogászati kezelése a terhesség alatt

A terhesség alatti kezelések elvégzése alapvetően attól függ, hogy a kismama melyik trimeszterben van. A beavatkozások pontos menetét természetesen minden esetben a fogorvossal való konzultáció előzi meg, van azonban néhány fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban.

  • Az első trimeszterben el kell halasztani a fogászati kezeléseket.
  • A második trimeszterben a nagyobb beavatkozások – például fogpótlások készítése, szájsebészeti műtétek, fogbeültetés stb. – kivételével a legtöbb kezelés elvégezhető. Vagyis fogkő-eltávolításra, valamint szükség esetén a lyukas fogak betömésére helyi érzéstelenítés mellett lehetőség van, de az altatást igénylő beavatkozásokat mellőzni kell.
  • A harmadik trimeszterben az első trimeszterre vonatkozó szabályok lépnek ismét életbe. Azaz a fogászati kezeléseket ilyenkor már át kell ütemezni a szülés utánra.

3. A nagyobb beavatkozásokat a terhesség utánra kell halasztani

A terhesség alatti kezelések esetén tehát az alábbiakra kell odafigyelni:

  • A kismama és a baba egészségének érdekében a nagyobb fogászati kezeléseket el kell tolni a szülés utánra.
  • Rendszeresen – vagyis minden trimeszterben – részt kell venni fogászati szűrésen, ahol a tanácsadás mellett az esetleges problémákra is azonnal fény derül.
Scroll to Top