A rossz szájhigiénia 75%-kal növelheti a májrák kockázatát

Folyamatosan zajlanak a kutatások, amik a száj és a fogak egészsége, valamint a különféle megbetegedések közötti összefüggéseket keresik. Időről időre mi is beszámolunk ezekről a tanulmányokról, hiszen minél több információ áll a rendelkezésre, annál több tény támasztja alá, hogy a fogápolást bizony nem szabad elhanyagolni.

Legutóbb a belfasti Queen’s University munkatársai elemezték az Egyesült Királyságban több mint 469 000 ember adatait, hogy kapcsolatot keressenek az orális egészség, valamint az olyan ráktípusok között, mint a máj-, a vastagbél- illetve a hasnyálmirigyrák.

A májtumor a hatodik leggyakoribb ráktípus az Európai Unióban

A májrák közel 60 000 életet követel az Unióban, és ezzel együtt a hatodik leggyakoribb tumortípus. A betegség ötéves túlélési aránya 11%, és 10-ből 9 eset az 55 év feletti korosztályt érinti. Általánosan elterjedt az a nézet, hogy az esetek közel fele megelőzhető lenne az olyan rizikófaktorok csökkentésével, mint az elhízás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás.

De hogyan is függ össze a májtumor a rossz szájhigiéniával?

Mit talált a kutatás?

A hatéves követés során a 469 628 résztvevő közül 4 069-nél alakult ki valamilyen gyomor- és bélrendszeri rák. Ezeknek a pácienseknek a 13%-a számolt be rossz orális egészségről: fájdalmas vagy vérző íny, fekélyek, laza fogak. Azt viszont meg kell említeni, hogy az adatszolgáltatás önkéntes volt, azaz a valós arányok pontosan nem ismerhetők.

Míg az emésztőrendszert érintő rákos megbetegedések többségénél nem találtak szignifikáns összefüggést a rossz orális egészséggel, addig a hepatobiliaris (azaz máj- és epeeredetű) rák esetén ez a kapcsolat jelentősnek bizonyult.

Hogy mi a pontos ok, azzal kapcsolatban egyelőre több elmélet is létezik. Az egyik a nagyobb foghiány miatti, tápanyagokban nem eléggé gazdag táplálkozás lehet. A másik magyarázat az orális és a bél mikrobióma (vagyis a mikrobák összessége) feltételezett szerepe a betegség kialakulásában.

A máj ugyanis hozzájárul a baktériumok eltávolításához az emberi szervezetből. Bizonyos betegségek hatására azonban, mint a hepatitis, ezek a baktériumok – például a fogszuvasodásban megtalálható Fusobacterium nucleatum – tovább élhetnek, és nagyobb károkat okozhatnak.

Az elmélet megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség, addig pedig csak annyit tehetünk, hogy odafigyelünk a megfelelő szájhigiéniára.

Scroll to Top