Ínyplasztika: mikor szükséges és hogyan történik?

ínyplasztika

Az íny kapcsán annak gyulladásáról esik a legtöbb szó, nem véletlenül: ez az a betegség, ami abban az esetben, ha elhanyagolják, akár fogvesztést is okozhat. De nem ez az egyetlen probléma, amivel az ínyt illetően foglalkozni kell, ugyanis létezik még jó néhány olyan állapot, amik nehézségeket okozhatnak a hétköznapokban, és még a mosolyt is elcsúfítják. Ezek közül kettőről ejtünk most szót részletesebben: az ínyvisszahúzódásról, illetve az úgynevezett ínymosolyról, és a megoldásról is beszélünk, vagyis az ínyplasztika alkalmazásáról.

De lássuk, hogy mitől is húzódhat vissza az íny, és mi az az ínymosoly, és hogyan lehet korrigálni ezeket a problémákat.

Milyen okok állnak az ínymosoly, illetve az íny visszahúzódása mögött?

Az ínymosoly kialakulásának hátterében elsősorban genetikai tényezőket kell keresni: ilyenkor az íny túl vastag, vagy annyira ránő a fogakra, hogy elfedi azok jelentős részét. Ennek következtében a fogak helyett az íny dominál mosolygáskor – olyan, mintha a fogak egészen aprók lennének –, ami egyrészt esztétikai probléma, de komoly önbizalomromboló hatása is lehet.

Az ínyplasztika másik fő területe az íny visszahúzódásának kezelése, amit számos tényező kiválthat a heves, erős fogmosástól egészen a fogágybetegségekig. De sajnos az idős kor sem kíméli az ínyt, illetve a fogakat, és az éjszakai fogcsikorgatásnak is lehetnek káros következményei. Az ínyvisszahúzódás megszüntetésére többféle megoldás is a rendelkezésre áll a kiváltó októl függően: a fogágybetegségek gyógyítása, a harapási rendellenesség megszüntetése, súlyosabb esetekben pedig a műtét.

Hogyan történik az ínyplasztika?

Ínymosoly esetén az a cél, hogy a felesleges ínyt eltávolítsuk a frontfogakról, és felszabadítsuk az alatta megbúvó fogakat. Ehhez először helyi érzéstelenítésre van szükség, majd jöhet a lézeres beavatkozás, ami kíméletesebb, illetve a regenerációs idő is rövidebb lesz, mint a hagyományos eljárásoknál. Hogy a végeredmény tökéletes legyen, előfordulhat, hogy további lépésekre lesz szükség, például porcelán héjak alkalmazására.

A fogíny visszahúzódásának kezelésekor csak akkor kerülhet képbe az ínyplasztika, ha az íny teljesen egészséges. (A gyulladt, beteg ínyt előbb meg kell gyógyítani, és csak utána következhetnek az egyéb beavatkozások.) Az ínymosollyal ellentétben itt épp az a gond, hogy a kilátszó fognyak miatt a fogak jóval hosszabbnak tűnnek, nem pedig rövidebbnek. Az eljárás lényege, hogy a visszahúzódott ínyt kipótoljuk saját szövetből, vagy valamilyen egyéb membránnal, ami idővel szépen hozzáépül az eredeti ínyhez, és befedi a fognyakat.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top