Helyi érzéstelenítés: mit kell tudni róla?

helyi érzéstelenítés

Sokak számára a foghúzás, illetve a fogászati beavatkozások legfélelmetesebb része az érzéstelenítő injekció. Megértjük, hogy elképzelni is borzongató a tűt, de aggodalomra semmi ok, hiszen már azt a területet is érzéstelenítjük, ahová a szurit beadjuk. Ráadásul csekély „ár” mindez azért, hogy maga a kezelés fájdalommentesen történjen. Azaz érdemes úgy gondolni az injekcióra, mint egy apró, de szükséges kellemetlenségre, ami mindössze néhány másodpercig tart.

De hogyan is történik a helyi érzéstelenítés, és miért oda adjuk a szurikat, ahová?

Hogyan működik a helyi érzéstelenítés?

A fájdalommentesség ma már egy olyan általános elvárás a páciensek részéről, amit a modern eszközök használatával, valamint a hatékony helyi érzéstelenítés mellett maximálisan meg tudunk valósítani. (A beavatkozások után, a zsibbadás elmúltával jelentkező kisebb fájdalom természetesnek tekinthető, különösen egy fog eltávolítása után.)

A kérdés már csak az, hogyan is hat az injekció? Az érzéstelenítő szerek (Lidocain, Ultracain, Septanest stb.) úgy működnek, hogy átmenetileg megszüntetik a kezelési területen található idegvégződések, érzőidegek, illetve idegrostok vezetőképességét, és ennek köszönhető, hogy a kezelés alatt nem érzel fájdalmat.

Hová adjuk az érzéstelenítő injekciókat?

Hogy hová adjuk be a szuri(ka)t, az attól függ, hogy melyik állcsonton végezzük a beavatkozást. Ennek alapján kétféle módszer különböztethető meg: a terminális és a vezetéses helyi érzéstelenítés. Lássuk, mi a különbség a kettő között!

  • A felső állcsonton az úgynevezett terminális eljárást alkalmazzuk: közvetlenül a kezelt fog mellé, kívülre és belülre adjuk be az injekciókat. A felső állcsont ugyanis szivacsosabb, nem annyira tömör, ezért az érzéstelenítő oldat jól tud terjedni benne.
  • Egészen más a helyzet alul, ahol a csont szerkezete sokkal erősebb, ezért itt a vezetéses technikát alkalmazzuk. Tehát a fogakat ellátó ideghez nyomjuk be a szert, az utolsó fog mögé, ami járhat némi kellemetlenséggel, illetve a kezelendő fog mellé is adunk egy szurit. (Kivéve az alsó első fogakat, ahol csak a fog mellé juttatunk az érzéstelenítőből.)

Mi történik, ha mégis érzel fájdalmat a kezelés alatt?

Bár a helyi érzéstelenítés kellő hatékonyságú, előfordulhat, hogy a beavatkozás alatt mégis érzel némi fájdalmat. Ha ez a helyzet, akkor fontos, hogy azonnal jelezd ezt felénk, és mi adunk még egy injekciót. Az emberek ugyanis eltérően reagálnak ezekre a készítményekre, ráadásul a felszívódás idejét számos tényező befolyásolhatja. Olyanok, mint hogy mikor, mennyit és mit ettél utoljára, vagy hogy mennyire vagy kipihent. A legtöbb esetben azonban megfelelően működik a beadott mennyiség, és nincs szükség az utólagos pótlására.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top