+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A fogíny-visszahúzódás okai, következményei

A szép mosoly nem csak a hibátlan, egészséges fogak függvénye: az összképhez az íny állapota és színe is hozzájárul. És még valami, amiről sokkal kevesebb szó esik, mégpedig az, hogy a fogíny-visszahúzódás nem okoz-e valamilyen problémát.

Ez a probléma egyrészt esztétikai, másrészt viszont számos más betegségre utalhat, ezért semmiképpen nem szabad elhanyagolni az intő jeleket.

Mik a fogíny-visszahúzódás okai?

A fogíny-visszahúzódás hátterében, csakúgy, mint a legtöbb fogászati betegségében, több ok is állhat, amik a következők:

  • Kezdjük a sort a helytelen fogmosási technikával. Ha ugyanis a fogakat túlságosan erősen, vízszintes irányban súrolod, akkor ennek következtében visszahúzódhat a fogíny, és szabadon maradhat a fognyak. Bár sokan nem tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy milyen mozdulatokkal, illetve milyen intenzitással mosnak fogat, nem árt tudni, hogy a nem megfelelő technika többet árthat, mint használ.
  • A fogíny-visszahúzódás okai között a harapási rendellenességek is megtalálhatók. Ez elsősorban gyermekkorban jelentkezik, de a fiatal felnőtteknél is előfordulhat.
  • A genetikai tényezők ugyancsak szerepet játszhatnak a tünetek kialakulásában, ami ugyan nem kerülhető el, de a jó fogmosási technika sokat javíthat az állapoton.
  • Idősebb korban az íny egy bizonyos fokú visszahúzódása teljesen normális, és ebben az esetben igazából nem is lehet tenni semmit. Az idő egyszerűen „teszi a dolgát”, amit el kell fogadni.
  • A fogíny-visszahúzódás kiváltó okai között a különféle fogágybetegségek is megtalálhatók, amiknek jól látható jelei vannak, hiszen egyéb tünetek is kísérik. Ilyenek az ínyvérzés, a meglazult, mozgó fogak, a fogkő, vagy épp a fog mellett kialakuló tasakok.

A fogíny-visszahúzódás következményei

A fogíny-visszahúzódás bizonyos esetekben esztétikailag is zavaró lehet, de sokkal nagyobb gond a fognyak érzékenysége. Ennek az az oka, hogy a fognyakat nem az erős zománc borítja – ellentétben a fogakkal –, hanem egy ennél sokkal vékonyabb és puhább anyag, az úgynevezett cement.

A cementet viszonylag gyorsan le lehet dörzsölni, aminek következtében a fognyak már a legkisebb hatásokra (hideg, meleg, édes) is érzékennyé válik, hiszen amikor a cement eltűnik, a dentint nem védi tovább semmi.

A fogíny-visszahúzódás mindig egy hosszabb folyamat eredménye: először általában a szemfogaknál veszik észre a páciensek a változásokat. Olyan, mintha az adott fog megnőne, meghosszabbodna, ez azonban csupán optikai csalódás. A fogad nem nő egy centit sem, csak a visszahúzódó íny miatt tűnik így. Az elváltozás persze a hátsó fogaknál is előfordulhat, de mivel ezek a fogak nincsenek annyira szem előtt, ezért itt nem olyan feltűnő a jelenség.

Hogyan történik a fogíny-visszahúzódás kezelése?

A fogíny-visszahúzódást annak függvényében kezeljük, hogy mi a kiváltó oka. Ennek megfelelően az alábbi terápiák jöhetnek szóba:

1. A helyes fogmosási technika megtanítása és alkalmazása. Ehhez ki kell választani a megfelelő fogkefét, és a helyes mozdulatokat is el kell sajátítani, hogy a fogíny még sokáig feszes és megfelelő „mennyiségű” maradhasson.

2. Ha az ínyvisszahúzódás valamilyen harapási rendellenesség miatt alakul ki, akkor a fogszabályozás jelenti a megoldást. Ekkor az a cél, hogy az állcsontok, valamint a fogak viszonyát megfelelően állítsuk be, ezzel ugyanis a legtöbbször megállítható a folyamat, és megelőzhetők a komolyabb felnőttkori panaszok.

3. Amikor az ínyvisszahúzódás oka egy fogágy- vagy ínybetegség, akkor előbb azt kell kezelni (fogtöméssel, gyökérkezeléssel, fogkő-eltávolítással stb.), amit további terápiák is követhetnek, ha erre szükség van.

A fogágybetegségek gyógyítására ma már olyan modern eljárások is rendelkezésre állnak, mint a vektorterápia vagy a parodontális lézer terápia. Ezeket a kezeléseket gyakran nem önmagukban, hanem egymás kiegészítőiként használjuk egy komoly fogágybetegség esetén.

Fontos, hogy a súlyos fogíny-visszahúzódás már csak műtéti úton hozható helyre, ezért mindent meg kell tenni ennek az állapotnak a megelőzése érdekében, és a lehető leghamarabb meg kell állítani a folyamatot!

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.