Implantáció és biszfoszfonát: elvégezhető-e a beültetés?

implantáció és biszfoszfonát

Szomorú statisztika, hogy hazánkban közel egymillió ember szenved a csontritkulás okozta kellemetlen következményektől. Sőt, egyes becslések szerint a betegség kezdődő tüneteit is figyelembe véve akár hárommillió honfitársunkat is érintheti az oszteoporózis. A porózus, üreges csont jóval hajlamosabb a törésre, de fogászati vonatkozásai is vannak: a gyenge csont nem tartja meg a fogakat, és a műgyökerek beültetése is problémákba ütközhet.

Hogy mi az összefüggés az implantáció és biszfoszfonát között, vagyis elvégezhető-e az műtét, ha valaki ilyen hatóanyagú gyógyszert szed, arra keressük most a választ.

Mi az a biszfoszfonát, és mivel jár az alkalmazása?

A csontritkulás kezelésének számos protokollja létezik, ezek közül az egyik a biszfoszfonátot tartalmazó gyógyszerek használata. Ez a vegyület a csontok lebontásáért felelős sejtek működését gátolja, illetve csökkenti a törések esélyét azáltal, hogy javítja a csont teherbírását. Akkor ez végül is jó, nem? Sajnos az a helyzet, hogy nem egészen, ugyanis a szer hatására a csont nem képes megújulni, és lassabb a seb gyógyulása is, ez pedig komoly nehézségeket gördíthet a fogászati kezelések elé.

Itt különösen az implantáció és biszfoszfonát kapcsolatát érdemes megvizsgálni, de egy bonyolultabb szájsebészeti beavatkozás, illetve a foghúzás sem mindig egyszerű az ilyen esetekben.

Implantáció és biszfoszfonát: elvégezhető-e a beültetés?

Az oszteoporózis önmagában nem kizáró tényező az implantációból, kivéve, ha túlságosan súlyos az elváltozás, amikor is érdemes más fogpótlási lehetőségben gondolkodni. De mi a helyzet az implantáció és biszfoszfonát terén? Kaphat-e műgyökeret az, akinek csontritkulás miatt ilyen készítményt írtak fel?

Ilyenkor azt javasoljuk, hogy még a gyógyszer használatának megkezdése előtt végezzük el a beültetést. Azt is ki kell emelni, hogy csakis a szájon át, csontritkulásra alkalmazott biszfoszfonát esetén van mód műgyökér beültetésére, ha azonban a terápiára valamilyen rosszindulatú folyamat miatt van szükség, akkor az kizáró ok.

Lényeges az is, hogy ha a páciens biszfoszfonát tartalmú gyógyszert szed – vagy szedett hosszabb időn keresztül –, akkor azt mindenképpen jelezze a kezelések előtt! Hiszen csak az egészségi állapot alapos ismerete mellett végezhetők el nagy biztonsággal a beavatkozások, ehhez pedig akár a legapróbb részlet is fontos lehet.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top