A csontritkulás és a fogak

Magyarországon az 50 év fölötti lakosság körében a csontritkulás (oszteoporózis) meglehetősen gyakori. A nők között nagyobb az arány – közülük körülbelül 600 ezren érintettek –, míg a férfiaknál 300 ezerre tehető a betegek száma. Ami viszont még ezeknél az adatoknál is aggasztóbb, hogy a D-vitamin hiánya is komoly probléma hazánkban, ami nélkül a kalcium nem képes beépülni a csontokba.
Míg az a tény közismert, hogy a csontritkulás csonttöréshez vezet, addig a fogakra gyakorolt hatásával kevesebbet foglalkozunk. Pedig logikus: ha a csont szerkezete gyengül, akkor az idővel a fogak elvesztését is okozhatja.

A csontritkulás a fogak elvesztéséhez is vezethet

Mivel a fogak az állkapocscsonthoz rögzülnek, nem meglepő, hogy amennyiben a csontok már nem olyan erősek, nem olyan nagy a sűrűségük, az a fogakra is nagy hatással van. Ennek eredményeképpen a fogak között rések jelennek meg, ahol a lepedék könnyen megtapad, mert nehéz a tisztításuk.
A másik probléma az ínysorvadás lehet, majd pedig a fogak meglazulása, kihullása következhet. Ezért semmiképp nem szabad a csontritkulás fogászati vonatkozásait elhanyagolni, hiszen enélkül is elég rosszak a magyar statisztikák a fogvesztéseket illetően.

Hogyan előzhető meg a csontritkulás?

Az oszteoporózis kialakulásához sajnos rengeteg tényező vezethet. A nem megfelelő táplálkozástól egészen a hormonális változásokig széles a skála, de az olyan káros szokásoknak is szerepe lehet benne, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
Fontos, hogy amennyiben a veszélyeztetett korosztályhoz tartozol, rendszeresen vegyél részt csontsűrűségmérésen, és a fogászati ellenőrzéseket se hagyd ki, mert ott is kiderülhet, ha baj van. Emellett figyelj még a rendszeres mozgásra, a változatos étkezésre, a helyes rágásra, illetve tartózkodj sokat a szabadban, télen pedig szedj D-vitamint!
Ez persze csak néhány hasznos tanács a teljesség igénye nélkül, hiszen probléma esetén az orvosod úgyis elmond minden tudnivalót.

Hogyan hat a csontritkulás a fogászati kezelésekre?

Nos, ez már keményebb dió. A csontritkulás mértékétől függően akár még fogászati implantátumot is kaphatsz, de! A súlyos csontritkulás kezelésére használt bizonyos szerek – konkrétan a biszfoszfonát-tartalmú gyógyszerek – mellékhatásai között az állcsont elhalása is szerepel, ami azt jelenti, hogy ilyen esetben még egy egyszerű foghúzás is komoly komplikációkkal jár.
Ezért is fontos, hogy tudjuk, milyen orvosságokat szedtél/szedsz, hiszen csak az egészségi állapotod pontos ismeretében tudunk felelősségteljesen elvégezni egy beavatkozást.
Ha szedtél már biszfoszfonát-tartalmú gyógyszert, akkor egyes kezeléseket csak nagy körültekintéssel lehet elvégezni.

  • Ha szájsebészeti beavatkozásra lenne szükséged, azt csak alapos előkészítés után lehet elvégezni, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem leszel alkalmas a kezelésre. Ilyen esetekben az állapotod utánkövetése is fontos, hogy biztosan ne legyen semmilyen komplikáció.
  • Attól függően, hogy mennyi ideig szedted a gyógyszert, illetve milyen dózisban, a foghúzás előtt is mérlegelni kell, hogy megcsinálható-e vagy sem.
  • Ha fogpótlást kell készíteni, ott is megtörténhet, hogy módosítani kell a kezelési tervet.

Kaphatok fogászati implantátumot csontritkulás esetén?

Ez a kérdés sokakban felmerül, akiket valamilyen mértékben érint a csontritkulás. A helyzet az, hogy súlyos oszteoporózis esetén nem javasoljuk a fogászati implantátum beültetését, mert nem garantált a hosszú távú siker. Abban az esetben sem ajánlott a beavatkozás, ha valaki éppen szed valamilyen biszfoszfonát-tartalmú szert.
Amennyiben a csontritkulás csak enyhébb, úgy csontpótlás és a gyógyulási időszak után elvégezhető lesz a műgyökér beültetése, tehát önmagában a csontritkulás még nem kizáró tényező. Persze a beavatkozást minden esetben alapos vizsgálatok és diagnosztika előzi meg, ami során kiderülhetnek ellenjavallatok.
Végezetül azt tanácsoljuk, hogy amennyiben csontritkulásban szenvedsz, fordíts még nagyobb figyelmet a megfelelő szájápolásra, és a fogászati kontrollokon való rendszeres megjelenésre!

Scroll to Top