+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Így lesz a fogkőből ínygyulladás

A fogkő sokak számára csak egy kis semmiségnek tűnik. Kicsit undi, kicsit sárga, de mi baj lehet belőle? Pedig akik így gondolkodnak, nem is sejtik, hogy a fogkő milyen alattomos dolog. Ami ugyanis eleinte csak esztétikai problémának tűnik, az később akár a fogak elvesztését is okozhatja.

De hogyan lesz a fogkőből ínygyulladás, abból pedig a súlyosabb fogágybetegség?

A fogkő kialakulásának legfőbb oka a rossz szájhigiénia

Biztosan te is érezted már, amikor a nyelveddel végigtapogattad a fogaidat, hogy a felszínükön valamilyen filmréteg van. Ezt leginkább reggel tapasztalhatod, amikor a nyál éjszaka nem takarítja le a szennyeződéseket a fogakról, de egy-egy étkezés után is észrevehetsz hasonlót.

Ez a filmréteg (plakk) még ártalmatlan, és ha rendszeresen és a helyes technikával mosod a fogaidat, akkor nem okoz majd problémát. Ha azonban nem fordítasz kellő figyelmet a jó szájhigiéniára, akkor ebbe a filmrétegbe ásványi anyagok épülnek be, amiktől a plakk idővel megkeményedik. Ez a kemény anyag – azaz a fogkő – pedig remek táptalaj a baktériumok számára, amik előszeretettel telepednek meg benne.

A fogkőtől az ínygyulladásig

Ha tehát nem távolítod el a lepedéket az első egy-két napban, amíg az még oldódik vízben, akkor ez a lerakódás egyre nagyobb lesz. Maga a folyamat valahogy úgy megy végbe, mint a „kicsi a rakás, nagyot kíván”. Azaz először a szájüreg flórájához tartozó baktériumok, azután a nyál alkotóelemei és az ételmaradékok tapadnak bele.

Később ebbe a sárgás rétegbe beépülnek a nyálban található kalciumsók, és ettől az egész plakk megkeményedik. Ezt a kemény anyagot pedig már sokkal nehezebb egy sima fogmosással eltávolítani, ezért van szükség professzionális fogkő-eltávolításra.

A fogkőben megtelepedő baktériumok ínygyulladáshoz vezethetnek

Mint már írtuk, a fogkő remek táptalaj a baktériumok számára, ami ínygyulladáshoz vezethet. Ezek a baktériumkolóniák ráadásul nem csak a fogakra, hanem az egész szervezetre is veszélyt jelenthetnek. Hogy hogyan? Például úgy, ha bekerülnek a véráramba foghúzás után, vagy egy szájban keletkező sérülésen keresztül.

A fogkő ráadásul irritálhatja az ínyt, ez pedig szintén okozhat érzékenységet, illetve ínygyulladást.

Hogy milyen gyakran kell a fogkövet eltávolítani, az egyénenként eltérő. Van, akinél akár félévente, vagy ennél is sűrűbben lehet rá szükség, másoknál viszont elég egy évben egyszer, sőt, akár ennél is ritkábban.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.