Így lesz a fogkőből ínygyulladás

A fogkő sokak számára csak egy kis semmiségnek tűnik. Kicsit undi, kicsit sárga, de mi baj lehet belőle? Pedig akik így gondolkodnak, nem is sejtik, hogy a fogkő milyen alattomos dolog. Ami ugyanis eleinte csak esztétikai problémának tűnik, az később akár a fogak elvesztését is okozhatja.
De hogyan lesz a fogkőből ínygyulladás, abból pedig a súlyosabb fogágybetegség?

A fogkő kialakulásának legfőbb oka a rossz szájhigiénia

Biztosan te is érezted már, amikor a nyelveddel végigtapogattad a fogaidat, hogy a felszínükön valamilyen filmréteg van. Ezt leginkább reggel tapasztalhatod, amikor a nyál éjszaka nem takarítja le a szennyeződéseket a fogakról, de egy-egy étkezés után is észrevehetsz hasonlót.
Ez a filmréteg (plakk) még ártalmatlan, és ha rendszeresen és a helyes technikával mosod a fogaidat, akkor nem okoz majd problémát. Ha azonban nem fordítasz kellő figyelmet a jó szájhigiéniára, akkor ebbe a filmrétegbe ásványi anyagok épülnek be, amiktől a plakk idővel megkeményedik. Ez a kemény anyag – azaz a fogkő – pedig remek táptalaj a baktériumok számára, amik előszeretettel telepednek meg benne.

A fogkőtől az ínygyulladásig

Ha tehát nem távolítod el a lepedéket az első egy-két napban, amíg az még oldódik vízben, akkor ez a lerakódás egyre nagyobb lesz. Maga a folyamat valahogy úgy megy végbe, mint a „kicsi a rakás, nagyot kíván”. Azaz először a szájüreg flórájához tartozó baktériumok, azután a nyál alkotóelemei és az ételmaradékok tapadnak bele.
Később ebbe a sárgás rétegbe beépülnek a nyálban található kalciumsók, és ettől az egész plakk megkeményedik. Ezt a kemény anyagot pedig már sokkal nehezebb egy sima fogmosással eltávolítani, ezért van szükség professzionális fogkő-eltávolításra.

A fogkőben megtelepedő baktériumok ínygyulladáshoz vezethetnek

Mint már írtuk, a fogkő remek táptalaj a baktériumok számára, ami ínygyulladáshoz vezethet. Ezek a baktériumkolóniák ráadásul nem csak a fogakra, hanem az egész szervezetre is veszélyt jelenthetnek. Hogy hogyan? Például úgy, ha bekerülnek a véráramba foghúzás után, vagy egy szájban keletkező sérülésen keresztül.
A fogkő ráadásul irritálhatja az ínyt, ez pedig szintén okozhat érzékenységet, illetve ínygyulladást.
Hogy milyen gyakran kell a fogkövet eltávolítani, az egyénenként eltérő. Van, akinél akár félévente, vagy ennél is sűrűbben lehet rá szükség, másoknál viszont elég egy évben egyszer, sőt, akár ennél is ritkábban.

Scroll to Top