Gyökérkezelt fog elszíneződése: így állítható vissza a ragyogó mosoly

A súlyosan gyulladt, erősen szuvasodott fogak megtartásának „csodafegyvere” a gyökérkezelés, amit ma már gyakorlatilag teljesen fájdalommentesen végeznek a fogászatok. A beavatkozás után azonban előfordulhat, hogy a kezelt fog sárgás, barnás árnyalatúvá válik, ami különösen akkor zavaró, ha az úgynevezett esztétikai tartományban van a fog. A gyökérkezelt fog elszíneződése azonban bizonyos kezelésekkel és eljárásokkal megszüntethető, hogy a mosoly újra tökéletes legyen.
Hogy mitől következik be a gyökérkezelt fog elszíneződése, és hogyan hozható helyre a probléma, azt tovább olvasva megtudhatod.

Ezért következik be a gyökérkezelt fog elszíneződése

Annak, hogy egy gyökérkezelt fog árnyalata megváltozik, három fő okát különböztetjük meg. Ezek a fogbél elhalása, a kezeléshez használt anyagok, valamint az amalgám tömések. Bár ezeket ma már nem használják a fogászatok, viszont előfordulhat, hogy valakinek még nem cserélték ki az évekkel ezelőtt behelyezett tömését.
Nézzük, hogyan vezetnek az egyes tényezők az elszíneződéshez!

  • Fogbél elhalása: amikor a fogbél szövetállománya elhal, majd bomlásnak indul, akkor olyan anyagok szabadulnak fel, amik szürkés-barnás árnyalatúra színezik a fogat, csakúgy, mint a dentincsatornába beszivárgó vér.
  • A gyökérkezeléshez használt anyagok, gyógyszerek: a gyökértömésből kioldódó, és a dentinbe bejutó festékanyagoktól az egész fog vöröses, narancsos színűre változhat.
  • Amalgám tömések: ezek a régebbi fajta tömések kékes-szürkés árnyalatot adhatnak a fognak, ugyanis a dentin közvetlenül érintkezik a tömőanyaggal.

Hogyan szüntethető meg az elszíneződés?

A gyökérkezelt fog elszíneződése többféle módon is orvosolható: fogfehérítéssel, valamint fogászati korona, illetve esztétikus kerámia héj készítésével.
Fogfehérítéskor érdemes tudni, hogy ilyen esetben csak azt a fogat kell kezelni, ami elszíneződött, és nem az egész fogsort. A beavatkozást mindig alapos vizsgálat előzi meg, és szükség esetén mind a gyökértömés, mind pedig a fog koronájában lévő tömés cseréjére sor kerülhet. Ezt követi a kémiai fehérítés, amit néhány évente meg kell ismételni, hogy az elért hatást fenn lehessen tartani.
Amennyiben a többször elvégzett tömés és fehérítés után viszonylag kevés marad a fog koronájából, egy újabb fehérítés helyett érdemes a fogászati koronát választani a rendelkezésre álló lehetőségek közül. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy ezáltal a fog sokkal ellenállóbb lesz az őt érő fizikai hatásokkal szemben.
Az esztétikus kerámia héjakkal szintén jól helyreállítható a szép, hófehér mosoly, viszont számolni kell azzal a hátránnyal, hogy a fog továbbra is sérülékeny marad.

Scroll to Top