Gyerekek és fogkopás: egyre gyakoribb probléma

gyerekek és fogkopás

A fogkopás több okra is visszavezethető: az egyik közismert kiváltója a fogmosás, azaz a fogkefével való erős dörzsölés. A másik széles körben ismert faktor a savas ételek és italok túlzott fogyasztása, ami szintén komoly károkat tud okozni a fogzománcban. Ez a probléma általában hosszabb idő alatt alakul ki, gyakran a szájhigiénia elhanyagolása mellett. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ma már a saverózió a gyerekeket is egyre nagyobb számban érinti.

A fogkopás a gyerekeknél is egyre gyakrabban fordul elő

Aggasztó hír, hogy mind több gyereknél jelentkezik fogkopás, és ami még nyugtalanítóbb, hogy a betegség már a tejfogaknál is megfigyelhető. Talán mindez nem is csoda, hiszen a cukros, szénsavas italok nagyon népszerűek a kicsik körében, és az is tény, hogy az energiaitalokat is egyre fiatalabb korban kezdik el fogyasztani a gyerekek.

Az egészséges táplálkozásnak szintén lehetnek ilyen következményei; elsősorban a citrusfélék, illetve az egyéb magasabb savtartalmú gyümölcsök számlájára írható a fogzománc elvékonyodása, ami egyéb komoly következményeket vonhat maga után. Többek között fogérzékenységet, de tömésre is idő előtt lehet szükség, illetve súlyosabb esetekben fogpótlás készítésére is. Éppen ezért lenne fontos, hogy ezeket a káros italokat a szülők csak mértékkel – vagy egyáltalán ne – adják a kicsiknek, hogy a fentebb említett beavatkozásokat el lehessen kerülni.

Hogyan lehet megelőzni a gyerekeknél a fogkopást?

Elsősorban odafigyeléssel, és a helyes szokások kialakításával. Bár a szénsavas italok vonzóak lehetnek az ízük miatt, de a legjobb szomjoltó a víz, amit semmiképpen nem lehet üdítőkkel helyettesíteni. Egy másik megoldás, ha étkezés után a gyerekek elfogyasztanak egy pohár tejet – az idősebbek pár falat sajtot –, ezek ugyanis semlegesítik a savakat. Illetve az is lényeges, hogy az étkezés és a fogtisztítás között teljen el legalább 30 perc.

A remineralizáló szájvizek szintén segíthetnek a fogzománc állapotának megóvásában, és az ásványok visszaépítésében. Viszont a kicsik ezt még nem tudják használni, ezért a számukra ez nem igazán opció. Nekik az lenne a legjobb, ha nem is találkoznának a fogromboló italokkal, amik egyéb betegségekért – pl. diabétesz – is felelősek lehetnek.

Scroll to Top