A kánikula hatása a fogakra

kánikula

A kánikula hatásait nem csak az idősek szenvedik meg: a fiatalok szervezetére is komoly hatása lehet. Persze vízparton egy kellemes itallal elviselhetőbb a hőség, de sajnos rengeteg egészségügyi kockázatot rejt a nagy forróság. A kiszáradás veszélye mellett a szívet is jobban igénybe veszi a meleg időjárás, de amit sokan nem tudnak, hogy a fogak is érzékenyebbek lehetnek ilyenkor.

Hogy mi ennek az oka, és mi a teendő, ha a fogak rosszul reagálnak a kánikulára, azt járjuk most körbe röviden.

Milyen hatása van a kánikulának a fogakra?

Nem ritka az olyan eset, amikor valakinek hosszabb időn keresztül nem okoz problémát egy-egy beteg fog, de amint a kánikula beköszönt, elkezd fájni, és nem ritka az sem, hogy bedagad a páciens arca. Persze ezek nem egészséges fogak, mint ahogy említettük, hanem olyan rágószervek, amik eleve gócosak: gyulladt a gyökércsúcsuk, mély szuvasodás miatt nagyon rossz állapotban vannak, vagy a gyökértömés nem megfelelően lett elkészítve.

És hogy mi áll ennek a hátterében? Egyrészt a forróságban az erek kitágulnak, az így megnövekedett vérállátás pedig előhozhat lappangó problémákat. Sőt, ilyenkor a gyulladások is gyakoribbak, illetve a már meglévő gyulladások – amiket fogászati betegség is kiválthat – is belobbannak. Ezért tapasztalják sokan, hogy míg a hűvösebb időben nem jelentkeznek a tünetek, addig a meleg bizony előhozza őket.

A légkondicionálás szintén hatással lehet a fogakra: amikor egy hűtött helyiségből kimegyünk, vagy fordítva: a hőségből lépünk be a hűvösbe, szintén jelentkezhet fájdalom és érzékenység. Mi több, olyan fogaknál is, amik előtte panaszmentesek voltak.

És még egy fontos dolog, amire figyelni kell: a hidratálás. Ha ugyanis kiszárad a száj, nyál hiányában savas irányba tolódik el a pH-ja, ez pedig növeli a fogszuvasodás kockázatát.

Mi a teendő, ha a legnagyobb kánikula idején jelentkeznek fogászati problémák?

Amint a fájdalom jelentkezik, haladéktalanul fel kell keresni a fogorvost! A legjobb azonban az, ha még a nyár beköszönte előtt részt vesznek az emberek egy kontrollon, hogy a vakáció ne forduljon fogászati rémálomba. Ráadásul ha úgy alakul, hogy ki kell húzni a fogat, akkor a hőségben nagyobb az ödéma kialakulásának esélye, és a seb is lassabban gyógyul, ezért érdemes ezt a beavatkozást is időben elvégeztetni.

Scroll to Top