A fogselyem használata megvédhet a demenciától

fogselyem előnyei

A jó szájhigiénia több szempontból is fontos: nemcsak az egészséges fogak, illetve a szép mosoly miatt érdemes odafigyelni rá, hanem azért is, mert számos olyan betegség létezik, amiknek a kialakulásában szerepe lehet az elhanyagolt fogaknak és ínynek. Ezzel kapcsolatban rengeteg tanulmányt készítettek már a kutatók; legutóbb például a fogselyem használata és a demencia közötti összefüggést vizsgálták.

És hogy milyen eredményre, következtetésre jutottak? Arra, hogy a fogselymezés védelmet nyújthat a kognitív hanyatlás ellen is.

A nagyobb foghiány demenciát okozhat

Egy, a NYU Rory Meyers Nursing College kutatói által készített új tanulmány szerint a jó szájápolási szokások, mint amilyen a fogmosás, valamint a fogselyem használata megakadályozhatják a kognitív károsodást és a demenciát.

A tudósok 14, hosszabb időt felölelő vizsgálatot elemeztek ki a fogvesztéssel és a kognitív károsodással kapcsolatban, amikben összesen 34.074 felnőtt és 4.689 csökkent kognitív funkciójú ember vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a felnőtteknél, akik több fogukat veszítették el, 1,48-szor nagyobb volt a kognitív hanyatlás, illetve 1,28-szor magasabb a demencia kockázata, még akkor is, ha más tényezőket kontroll alatt tartottak. Sőt! A The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine című szaklapban közzétett elemzés szerint minden egyes hiányzó foggal növekszik a kognitív károsodás veszélye.

Mivel évről évre egyre több embert diagnosztizálnak Alzheimer-kórral és demenciával, ezért a kutatók fontosnak tartják, hogy megértsék az esetleges összefüggéseket a két betegség és a száj egészsége között. Már csak azért is, mert a szájhigiénia egy egész életen át javítható.

A kivehető fogsoroknak is fontos szerepük lehet a megelőzésben

A megfelelő szájhigiénia mellett a fogpótlásnak is kiemelt szerepe lehet. A tudósok tudniillik arra is rávilágítottak, hogy akik nagyobb foghiánnyal rendelkeztek, azok súlyosabb kognitív hanyatláson estek át, ha nem viseltek protézist. A kivehető fogsor hordása többek között azért is lényeges, mert lehetővé teszi az egészséges táplálkozást, márpedig a jó étrend elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

És még egy kis adalék: a helytelen szájápolás következtében ínygyulladás is kialakulhat a pácienseknél, a kutatók pedig összefüggést találtak a szájban élő káros baktériumok és az Alzheimer-kór között.

Scroll to Top