Kérdések, amik felmerülhetnek a protézis készítése előtt

protézis

A protézis készítésével kapcsolatban rengeteg kérdés merülhet fel: milyen esetben van rá szükség, mennyi időt kell a foghúzás után várni vele, és egyáltalán, miért kell az elvesztett fogakat pótolni. Hogy segítsünk egy kicsit, most ezek közül szemezgetünk, és válaszolunk meg néhányat, hiszen a döntés meghozatala előtt nem árt tisztában kell lenni ezekkel a meglehetősen fontos információkkal.

Lássuk tehát, hogy mik a leglényegesebb tudnivalók a kivehető műfogsor készítésével kapcsolatban, illetve hogy ezek a tények hogyan befolyásolhatják a megfelelő fogpótlás kiválasztását.

Mikor van szükség kivehető műfogsorra?

A kivehető protéziseket teljes fogatlanság esetén javasoljuk, amikor nincs lehetőség – anyagi vagy orvosi értelemben – implantátumok beültetésére. A részleges fogsor pedig abban az esetben jelent megoldást, ha a páciensnek vannak még ugyan saját fogai, de azok már nem tudnának biztonságosan megtartani egy hidat, mert nem elég erősek, vagy elegendő számúak hozzá.

Sokan gondolják úgy, hogy két-három saját fogat már egyáltalán nincs értelme megtartani, pedig távolról sem ez a helyzet. A még meglévő fogak – legyenek bármennyire kevesek is – ugyanis remek rögzítést tesznek lehetővé egy részleges fogpótlás számára. A rögzítés azért lényeges, mert így a fogsor sokkal stabilabb lesz, nem kell folyamatosan attól tartani, hogy elmozdul, ami egyben egy sokkal jobb életminőséget biztosít a páciens számára, és magabiztosabbá is tesz!

Miért kell az elvesztett fogakat pótolni?

Ez valójában nem is kérdés, hiszen mindenki ismeri rá a választ. Az egyik természetesen az esztétika, mert a fogatlanság rengeteg módon befolyásolja az emberi magatartást. Többek között negatívan hat a társadalmi interakciókra azáltal, hogy visszahúzódóvá tehet, és meggátolja a barátságok, valamint a párkapcsolatok kialakulását.

De nem csak itt jelent hátrányt a foghiány: a hangképzésben is okozhat nehézségeket, és mivel fogak nélkül a táplálékot nem lehet megrágni, sajnos az emésztést és a tápanyagok hatékony felszívódását is képes rossz irányban befolyásolni.

Foghúzás után mennyit kell várni a protézis készítésével?

Ennek a témának korábban már egy egész cikket szenteltünk, ezért most csak érintőlegesen írunk róla: a fogak eltávolítását követően 7-14 nappal már el tudjuk kezdeni a kivehető fogpótlás készítését. Egyénileg ez természetesen eltérő lehet, de ez egy jó viszonyításai alapnak tekinthető.

Magának a fogsornak a kivitelezése pedig hozzávetőlegesen 2-3 hetet vesz igénybe a konzultációtól a kész fogmű átadásáig.

Ki készíti el a kivehető fogsort?

A protézisek a fogtechnikus laboratóriumában készülnek, de ehhez mindig szükség van a fogorvos közreműködésére. Bizonyos esetekben ez logikusnak is tűnik: például akkor, ha előtte fogat kell húzni, vagy a részleges kivehető fogsorok esetén, ahol az egyes megoldásoknál elő kell készíteni a tartópillérként szolgáló saját fogakat. Ilyen többek között a teleszkópprotézis, ahol a fogakat speciális módon kell preparálni a fogpótláshoz.

De ezektől függetlenül is hasznos, ha egy szakember vet egy pillantást a száj állapotára, mielőtt maga a fogpótlás megkezdődik. Az átfogó vizsgálat azért hasznos, mert így diagnosztizálásra kerülhetnek az esetleges ínyproblémák, illetve a daganatos elváltozások. Ha ugyanis bármilyen probléma felmerülne, akkor azt előbb kezelni kell, és csak utána lehet belevágni a protézis készítésébe.

Hogyan lehet a műfogsort rögzíteni?

A hagyományos akrilát fogpótlások fogsorragasztóval stabilizálhatók, legalábbis egy bizonyos fokig. A részleges kivehető fogsorok esetén az elhorgonyzás a saját fogakhoz történik, illetve lehetőség van a protézisek implantátumokon történő rögzítésére is. Ezekről a megoldásokról érdemes a fogorvost megkérdezni, aki részletesen elmagyarázza az egyes módszerek előnyeit és hátrányait.

Mennyibe kerül egy protézis?

A protézisek ára – nem meglepő módon – fogaszatonként eltérő, mi azonban egy speciális, igen kedvező ajánlattal tesszük sokak számára elérhetővé az annyira vágyott fogpótlás. De ez még nem minden, ebben az összegben ugyanis nemcsak a fogsor van benne, hanem az alábbiak is:

  • állapotfelmérés és konzultáció;
  • precíziós lenyomatvételek;
  • próbák, igazítások;
  • kontroll.

Ennek köszönhetőn pácienseink az első pillanattól az utolsóig gondos kezekben lesznek, hiszen a folyamatot végig felügyeli a kezelőorvos!

Scroll to Top