Foghúzás: mikor van rá szükség és hogyan történik?

foghúzás

Ami a tejfogak esetében még móka, és sok családban jutalom is jár érte, azt a legtöbb felnőtt komoly traumaként éli meg. Miről van szó? A fogak elvesztéséről – pontosabban az eltávolításukról –, ami a fogmegtartó kezelések sikerességének köszönhetően egyre ritkábban fordul ugyan elő, de bizonyos esetekben sajnos nincs más megoldás. Jó hír viszont, hogy bármennyire félelmetesnek is tűnik ez a nemszeretem beavatkozás, a foghúzás napjainkban már szinte teljesen fájdalommentes.

De mikor, illetve miért kell eltávolítani a beteg foga(ka)t, és hogyan történik a foghúzás?

Milyen esetekben lehet szükség foghúzásra?

Egy fog eltávolítására számtalan okból sor kerülhet, de a többségük minden kétséget kizáróan a rossz szájhigiéniára vezethető vissza. Abban az esetben ugyanis, ha egy szuvas fogat hosszú időn keresztül nem kezelnek, a gyulladás olyan mértéket ölthet, hogy megtámadja a fogbelet, a fogágyat, de a fogak gyökerét is, aminek következtében góc alakulhat ki, és a fájdalom is gyakori velejárója a folyamatnak.

Lássuk pontokba szedve, hogy miért dönthet a kezelőorvos a foghúzás mellett!

 • Azért, mert a fogat már fogtöméssel és gyökérkezeléssel sem lehet megmenteni, annyira roncsolódott.
 • Azért, mert a fog anatómiai felépítése nem teszi lehetővé a gyökérkezelést; például görbe a gyökere, ezért lehetetlen lenne alaposan kitisztítani.
 • Azért, mert a fog már mozog, és nincs lehetőség a stabilizálásra például sínezéssel.
 • Azért, mert útban lenne fogpótlásnál vagy fogszabályozásánál.
 • Azért, mert gyulladt a pulpa (fogbél), a fogágy, a csonthártya stb., illetve kezeletlen fogtályog miatt.
 • Azért, mert a fog súlyosan megsérült, letört a korona, és a gyökeret sem lehet már megmenteni.

Egészséges fogak eltávolítására is sor kerülhet?

Igen, léteznek olyan esetek, amikor az orvos az egészséges fog eltávolítása mellett dönthet. Erre persze nem kerül sor gyakran, de például a fogszabályozás sikeressége érdekében néha az egyedüli lehetőség a foghúzás. Egy másik gyakori ok, ha a fog nem tört elő teljesen, ekkor ugyanis hiába egészséges, mégis jobb megszabadulni tőle. A beékelődött, illetve számfeletti fogak szintén indokolhatják a beavatkozást, csakúgy, mint a fogpótlások készítése.

Így történik a foghúzás lépésről lépésre

Ha nem is a legkellemesebb élmény, de a foghúzás egy elviselhető, fájdalommentes beavatkozássá vált az évek során. Bár igaz, hogy a kezelés közben tapasztalt nyomás és feszítő érzés egy kicsit ijesztő lehet, illetve a recsegő, ropogó hangok sem megnyugtatóak, ezek természetes velejárói az eljárásnak, vagyis ezektől nem kell tartani. Nézzük, mi a foghúzás menete!

 • Felállítjuk a diagnózist, amihez röntgenfelvételt is készítünk, hogy lássuk, pontosan milyen állapotban van a fog.
 • A megfelelő érzéstelenítő kiválasztása után beadjuk az injekció(ka)t, és addig várunk, amíg a kezelendő terület teljesen el nem zsibbad.
 • Miután ellenőriztük, hogy a szer már kifejtette a hatását, speciális fogók, illetve emelők segítéségével kivesszük a fogat és a foggyökeret.
 • Elvégezzük a seb tisztítását, és ha arra van szükség, akkor összevarrjuk a műtét helyét.
 • Végezetül elmondjuk, hogy mire kell odafigyelned a foghúzás utáni napokban, és mit tehetsz a gyors gyógyulás érdekében.

A foghúzás, ha nem lépnek fel komplikációk, 30 percnél több időt nem vesz igénybe, a lábadozás pedig mindössze pár nap, ami alatt azonban néhány alapvető szabályt be kell tartanod.

Mi a teendő egy fog eltávolítása után?

A fog eltávolítását követően az a legfontosabb, hogy nem szabad a sebet szívogatni, sem nyelvvel piszkálni! De az öblögetés sem ajánlott, mert könnyen kieshet a vérrög, aminek az a szerepe, hogy elősegítse a regenerációt. Egy korábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy mit kell szem előtt tartani foghúzás után, ha kíváncsi vagy rá, kattints a linkre!

Hogyan előzhető meg a foghúzás?

A foghúzás csak egyféle módon előzhető meg: megfelelő szájhigiéniával. Ugyanis mindenképpen meg kell előzni a fogszuvasodást – illetve az egyéb fogászati betegségeket –, ha pedig már elindult, akkor meg kell akadályozni, hogy súlyosabbra forduljon. Ehhez a rendszeres fogászati kontroll is remek eszköz, hiszen az ellenőrzés jó alkalmat nyújt a már meglévő problémák diagnosztizálására, hogy aztán mielőbb megkezdődhessen a kezelés.

Jelentkezzen be most!

Ilyen formátumban adja meg: 19800101
Ilyen formátumban adja meg: 06301234567
Scroll to Top