A foghiány pszichológiai hatásai

foghiány pszichológiai hatásai

A foghiánnyal kapcsolatban számos aspektus felmerül az esztétikától a rágófunkció sérülésén át, ám arról, hogy ennek milyen pszichológiai következménye lehet, jóval kevesebb szó esik. Márpedig van, méghozzá gyakran nem is kicsi. Akinek ugyanis csúnya, hiányos a fogsora, az nem szívesen megy társaságba, de akár a munkahelyen nyújtott teljesítményt is befolyásolhatják a fogászati problémák.

Vagyis tény, hogy a foghiány pszichológiai hatásai mellet sem szabad szó nélkül elmenni, hiszen a magabiztosság ma fontosabb, mint valaha.

A foghiány pszichológia hatásai: a rossz fogak elszigeteltséghez vezethetnek

Nem nehéz belátni, hogy abban a világban, ahol szinte minden a tökéletességet hirdeti, akár már a kicsit sárgásabb színű fogak is okozhatnak önértékelési gondokat. Hát még egy vagy több fog hiánya, pláne akkor, ha az esztétikai tartományt – azaz a frontfogakat – csúfítja el a hézag. Ilyenkor természetes, hogy az illető nem szívesen mosolyog, mert szégyelli magát, és a jóízű beszélgetésekből is igyekszik kivonni magát.

Ez a magatartás idővel odáig vezethet, hogy a páciens depresszióba esik, és teljesen elszigeteli magát mind a munkahelyen, mind pedig baráti körben. Sőt, már ott jelentkezhetnek a problémák, hogy egy állásra sem mert jelentkezni attól való félelmében, hogy biztosan nem kapja meg. És természetesen az ismerkedés nehézségeit is érdemes még megemlíteni, a mosoly ugyanis nagy szerepet játszik az emberi kapcsolatok kialakításában.

A konklúzió tehát az, hogy a foghiány pszichológiai hatásai sokkal jelentősebbek lehetnek, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Egyéb fogászati rendellenességek is okozhatnak gátlásosságot

A foghiány nem az egyedüli fogászati probléma, ami gátlásossá, visszahúzódóvá tehet valakit. Ott van a már említett sárgás elszíneződés, a fogkő, vagy éppen az ínymosoly, de a keszekusza fogsor is sokak életét keseríti meg. (Igaz viszont, hogy egyesek kifejezetten vonzónak találják a kissé szabálytalan fogsort, de hát ízlések és pofonok, ahogy mondják.)

Szerencsére legyen szó bármilyen, a fogakat és az ínyt érintő elváltozásról, ma már mindenre léteznek olyan modern megoldások, amiknek köszönhetően újra önfeledten mosolyoghatnak a páciensek, és búcsút inthetnek a rossz fogak miatti szorongásnak.

Scroll to Top